Siste: Ved 19.30 tiden er totalt tre antatte fotballpøbler innbrakt av politiet, men det har fortsatt ikke vært masseslagsmål i byen.

— Det er veldig, veldig stille på byen nå, sier operasjonsleder Terje Hilland ved Hordaland politidistrikt.

På forhånd var det ventet slåsskamper mellom fotballpøbler fra Oslo og Bergen. Politistyrken er firedoblet, bøtesatsene er skyhøye, og potensielle bråkmakere skulle fotfølges.

Hittil er det ikke meldt om bråk. Det kom 15 vanlige supportere med toget søndag ettermiddag, og noen busslaster er også ventet.

Politiet har foreløpig ingen signaler på at det skal smelle.

Operasjonsleder Hilland sier at politiet også er forskånet for bråk på restauranter og utesteder.

— Det er nesten forbausende stille, sier han.

Politiet har fått noen signaler fra folk i miljøet om at det trolig ikke kommer klassiske fotballpøbler til Bergen i år. Om dette skyldes askekrisen eller andre forhold, er ikke kjent.

Risikokamp

Kampen mellom Brann og Vålerengen regnes som årets store risikokamp for politiet. Og de er forberedt på bråk.

  • Erfaring tilsier at vi kan regne med noe. Vi vil gjøre vårt til at det hele skal avvikles på en trygg og verdig måte, sa politimester Ragnar Auglend i Hordaland politidistrikt på forhånd.

Forrige gang Brann spilte mot Vålerenga i Bergen fikk en polakk brudd på hodeskallen etter å ha blitt banket opp i Marken. Gjerningsmennene skal være fotballpøbler, som angivelig trodde en gruppe polakker var VIF-supportere.

  • Dette gjelder ikke bare på og rundt Stadion. Hele byen er jo berørt av dette, sier Auglend.

Minst 30 ekstra politifolk

Derfor vil politiet minst firedoble styrkene på gaten når VIF-supporterne kommer til byen. Politimesteren lover det ikke skal være mangel på mannskap:

  • Før hver kamp blir det gjennomført en trusselvurdering, og så dimensjoner vi bemanningen etter det. Det er totalt 650 politifolk i Hordaland politidistrikt, som kan brukes der behovet er størst.

Vanligvis når Brann spiller kamp, øker ikke politiet bemanningen i Bergen sentrum. Da vil det typisk være syv-åtte tjenestemenn på vakt i sentrum.

I dag vil det være en ekstrastyrke på rundt 30 politimenn på jobb i byen, både uniformerte og i sivil.

Politiet ønsker å ha nok folk til å effektiv kunne slå hardt ned på tilløp til bråk, før det utarter seg til masseslagsmål eller omfattende hærverk.

  • Vi vil gjøre vårt til å bidra til at bysentrum og området rundt Stadion er trygt, sier Auglend.

Spaner i sivil

Politiet deler styrken opp i puljer og lag, som tar ansvar for hver sine bydeler og områder.

På steder der politiet vet det er større sjanse for å treffe på fotballpøbler — som jernbanestasjonen og utestedene Victoria og Dubliners - sjekkes spesielt opp. Sivilkledde politifolk går på utsteder for å spane etter potensielle bråkmakere.

Enkelte busser til Stadion blir fulgt av patruljebiler, eller sivilkledd politi tar bussen sammen med supporterne.

De aktive utepatruljene kjører også rundt med navnelister og bilder av personer som har laget problemer tidligere.

Hvis patruljene kommer over kjente bråkmakere, kan politiet bruke politiloven til å be dem fjerne seg fra byen. Hvis disse ikke gjør som politiet ber dem om, er terskelen for pågripelse lav.

Skrur opp bøtenivået

Politiet noterer navn og personalia på personer som lager problemer, og bringer dem om nødvendig til arresten. Der er det politijuristene som har ansvaret for å skrive ut bøter.

— Vi skrur bevisst opp bøtenivået i møte med bråkmakere. Tidligere har vi gitt bøter på 15.000 kroner, men det er ikke noe i veien for at vi kan gå enda høyere, sier Gunnar Fløystad, påtaleansvarlig i Hordaland politidistrikt.

De høye bøtene var en av grunnene til at en tidligere bråkmaker trakk seg ut av miljøet, fortalte han til BT i 2008.

  • Man endrer seg. Man får familie og en seriøs jobb. Det er begrenset hvor interessant det er å få 10.000 kroner i bot i en slik livssituasjon, sa 34-åringen.