— Vår generasjon fotballspillere hadde klubbfølelse, sier Varegg-gutt og venstrehalf Per Steinsvik (70) etter hvert som fordums storheter fra Nordnes, Årstad, Baune, Bergen Sparta, Viggo, Trane, Fjellkameraterne og Hardy dukker opp på tunet foran Aasebu på Fløyen.

Bysidens utsendte, som løp strikkeluen av seg mellom lynturneringer på Møhlenpris og bykamper på Krohnsminde på slutten av 1950-tallet, vil heller be om autografer enn å være journalist.

For er det ikke Årstads stramme lynving Jan Sagvåg som kommer der? Uten blå-hvit drakt denne gangen.

Og der er Otto Rasmussen, centerhalfen med 314 A-kamper for Brann og Djerv, som brukte hvit strikk i den rødlige luggen og som ville fått milliontilbud i pund fra Premier League i dag.

Og Vareggs Jan Norevik og Per Frantzen, Årstads Erling Madsen, Brann og Djervs Einar Henriksen og Bergen Spartas Dagfinn Ness (jo da, OL-bokseren spilte fotball også).

Rundt 60 av 1950-tallets nuddehelter benker seg rundt langbordene i festgarasjen på Aasebu, til rundstykker med løkrull og italiensk salat - og opplesning av lagoppstillinger fra glade fotballdager way back when.

Den gang det kostet 2.50 for en sitteplass på tribunen og brusen femti øre.

Nesten rørt

— Jeg blir nesten rørt når jeg ser alle gamle idrettskameratene, sier Skotta-Per'en, han fikk tilnavnet fordi han var gniten med å gi ballen fra seg.

Folk presenterer seg: «Reidar Pettersen, ytre høyre på Varegg da vi var på vei ned fra Hovedserien.»

Faren til Storvik'en er her også, Thor Storvik (64), centerhalf i Djervs trebackrekke. Spilte fra 1957, sammen med Einar'en og Otto'en.

Ved enden av langbordet sitter Sverre «Tippen» Johannessen (82), som fikk sin ilddåp som keeper mellom trappene hjemme i Nagelgaten på Nordnes, og som fikk kallenavn etter en annen «Tippen» Johannessen, landslagskeeperen.

— Viggo-folk på Nordnes hilste ikke på meg i to år da jeg begynte i Årstad, humrer vår «Tippen».

I 1960 ble han headhuntet av Oddvar Hansen som keepertrener i Brann, i klubbens siste gullalder.

Og her sitter han og gumler tebrød fire stoler bortenfor Varegg-legenden og høyrehalfen Per Frantzen (84), kaptein, krumtapp og samlingspunkt, med én landskamp på cv'en.

Og noen forteller oss at Bergen Sparta hørte til i Marken, Trane Lille Øvregate og Viggo vestsiden av Nordneshalvøyen.

Det var før Brann begynte å klusse det til.

Dagens eldste

Og så forteller verten og Trane-gutten Kjell Richard Aase om Ladegårdsgaten der det på 100 meter bodde tre Fjell-gutter, fem Trane-gutter, tre Varegg-gutter pluss Hugo'en som sto i Nordnes.

Mens Per Steinsvik viser frem sine 50 år gamle fotballstøvler.

— Da jeg leste at Kvisvik'en hadde problemer med sine, tenkte jeg en stund på å ringe ham og tilby ham disse, sier han og mannfolk nok til ni syvmannslag jubler.

Så høytleser Skotta-Per'en lagoppstillinger fra Lynturneringer, der corner ga ett poeng og målskudd to poeng - og det begynner å dugge på enkelte brilleglass.

Og Vareggs Ole Sagstad beretter om den gang i 1952 da klubben i tredje runde i cupen slo Lyn 3-1 på Ullevaal, til tross for at Lyn hadde syv landslagsspillere inkludert Tom Blom i mål.

— Da vi kom tilbake til Bergen med toget, ble vi tatt imot av ordføreren og fikk middag på Exellent på kommunens regning, flirer han, fremdeles litt i sjokk over mottakelsen i 52.

Alle godter seg, også Trygve Thomsen fra Fjellkameraterne, som er dagens eldste med 87 sesonger bak seg.

Praten går

Og så kommer det nytrukket kaffe på bordet og fotballpraten går videre over rundstykkene og tebrødene.

Og mest om Lynturneringen.

DEN GANG DA: Lynturnering på Møllaren, mye folk - stor stemning og mange helter.<br/>Alle foto: BJØRN DJUPVIK
GAMLE HELTER: To av 1950- og 1960-årenes store fotballprofiler i Bergen, Otto Rasmussen (Brann og Djerv) og Jan Norevik (Varegg) hadde det artig sammen med gamle fotballvenner.
KJENTFOLK: Mye fint fotballfolk på mimresamlingen på Fløyen i går. Årstads tidligere storspiller Erling Madsen mellom Varegg-guttene Per Frantzen (t.h.) og Jahn Storum.
GAMLE NUDDER: Varegg-veteran Per Steinsvik viser frem fotballstøvlene sine fra 1950-årene på mimresamlingen på Fløyen i går. Foran til venstre Sverre «Tippen» Johannessen, Nordnes-gutt, Årstad-spiller og keepertrener i Brann under gullalderen på 1960-tallet.