— Vi vil i praksis gjenskape bygningen slik den var, i nært samarbeid med byantikvaren, sier lederen for det nyetablerte driftsselskapet Forum Scene, Øyvind Gullberg.

— Vår intensjon er å leie bygningen ut til ulike former for kulturaktivitet, som teater, revy, opera i mindre målestokk, konserter, studioopptak og annet. Lokalene egner seg også godt til kurs og konferanser, sier han.

Droppet utbygging

Det var våren 2006 Bergen kommune solgte den fredede bygningen til Stor-Bergen Invest og Kermit (Tom Nordnes, Ståle Simonsen, Preben Hansen og Henrik Lund). De hadde også planer om å skape kinoen om til et flerbrukshus for kultur, med utvidelser i tillegg til selve bygningen. Nå er imidlertid bygningen plutselig solgt til TV Visjon Norge AS i Drammen, som leier den ut til Øyvind Gullberg og hans samarbeidspartnere. De har tidligere vært kjent gjennom navnet Concertmix, som blant annet har arrangert konserter med Jose Carreras, Kiri Te Kanawa, Bryan Adams og Deep Purple i Bergen, med blandet suksess.

Bergen Kino ga opp

Det var i 1936 arbeidene med Forum startet. Krigen satte imidlertid en stopper for byggearbeidene, og tyskerne benyttet lokalene til kornlager. I 1946 var arkitekt Ole Landmarks verk ferdig, og bygningen ble en populær kino. Utover i dette århundret slet imidlertid Bergen Kino med publikumsbesøket, og skyldte på dårlige parkeringstilbud. Det, og etableringen av Magnus Barfot Kinosenter, var hovedårsaken til at kommunen solgte.

— Det arbeides med løsninger på parkering. Og vi har også Bybanen i tankene. Forum Scene har absolutt potensial til å bli et gullegg, sier Gullberg. Han bekrefter at Forum Scene har snakket med en del i kulturlivet som har vist interesse for å arrangere noe i Forum.

— Men nå vil vi gå aktivt ut. Planen er at vi skal få plass til 1000 stolseter, mot dagens 750. Da blir det et betydelig kulturlokale, sier Gullberg.

Opprinnelig var det 1175 plasser i Forum. Med kinolerret i forkant av scenen ble 12 stolrader fjernet. Nå kommer de fleste tilbake.

God fortjeneste

På vegne av eierne vil ikke Tom Nordnes ut med noen salgssum.

— Vi fikk en henvendelse fra medieselskapet i Drammen og det lokale driftsselskapet. De tenkte i samme baner som oss, men hadde mer hast. Jeg tror et flerbrukshus innen kultur virkelig kan bli noe, sier Tom Nordnes, som sammen med de andre eierne trolig har tjent flere millioner kroner på investeringen de gjorde i 2006.