• Må lillesøster sulte i hjel før hun får hjelp?

RAGNHILD HOV

På et halvt år har hun sett sin livsglade og frodige lillesøster (14) forvandles til en mutt, sur og tverr jente som ser ut som et benrangel. Nå makter hun ikke lenger å se søsteren bli dødssyk før hun får den hjelpen hun behøver

— Hun har tatt av over 20 kilo på et halvt år og er blitt totalt forandret både utseendemessig og mentalt, sier den fortvilte søsteren.

Den siste måneden har familien gang på gang prøvd å få hjelp til å få bukt med 14-åringens spisevegring.

— Vi har gått utallige runder både med leger og barne- og ungdomspsykiatrien i kommunen. Men ingen har til nå kunnet gi oss den hjelpen søsteren min trenger, sier storesøster, Nå ser hun og familien ingen annen utvei enn å få saken belyst gjennom media.

Alarm i vår

  • Etter at mor slo alarm i vår, ble lillesøster i juni innlagt på Haukeland sykehus. På Barneklinikken ble det konstatert at fordøyelsen fungerte normalt. Hun var også pasient ved barne- og ungdomspsykiatrisk avdeling i to uker. Men hun ble også skrevet ut derfra fordi legene mente hun var for frisk til å være der, forteller storesøster.

I stedet skulle hun følges opp av fastlege ved ukentlige kontroller.

— Men oppfølgingen har ikke hjulpet. Lillesøster har bare blitt tynnere og tynnere Nå veier hun ikke mer enn vel 44 kilo, sier Elinor som selv er sykepleier og kjenner godt til de vanlige symptomene for spisevegring.

— Vi har tryglet om at hun må legges inn på sykehus, men legen vegrer seg for å vise henne til Haukeland.

«Vi legger henne inn om hun blir ett kilo tynnere, er omkvedet». Men nå er hun blitt mange kilo tynnere og ingenting er skjedd, hevder storesøster.

Avmagret

— De siste ukene er hun blitt så avmagret at hun for det meste holder seg på rommet sitt når hun ikke er på skolen. Søsteren min er blitt så tynn at hun ikke orker å være i aktivitet lenger, sier storesøster.

— Jeg har snakket mye med henne om hvordan kroppen fungerer og konsekvensene det får om hun ikke spiser. Formaningene virker en liten stund og får henne til å spise litt. Men plutselig går hun ut på toalettet, eller skal på død og liv gå en tur, forteller den fortvilte storesøsteren.

SÅ TYNN: Storesøster er fortvilet over hvor tynn den 14-årige lillesøsteren er blitt.<br/> Foto: JAN M. LILLEBØ