• Det har vært fortvilende mye fyll i nyttårshelgen. Enkelte er så fulle at de ikke greier å gjøre rede for hva som har skjedd med dem eller hvor de er skadet.

Det sier lege Gunnar Mollestad på Legevakten.

— Vi har sett en del kuttskader, enkelte har skåret seg på flasker. Og noen har drukket så mye at de må legges inn med alkoholforgiftning, sier han.

Det er spesielt mange overstadige unge som ramlet inn på Legevakten i løpet av nyttårsaften og natt til i går.

Noe positivt: - Ingen døde

Legen er lett oppgitt over tilstrømningen, men slår også fast at det ikke var verre enn det pleier å være på en nyttårsaften.

Også i romjulen har pågangen vært stor, og ventetiden har vært oppe i seks timer enkelte perioder, forteller han.

— Men da skyldes det at mange fastleger ikke er så tilgjengelig i romjulen.

Mollestad forteller at minst to fikk øyeskader etter at raketter eksploderte like ved øynene deres på nyttårsaften.

— Hvordan er det å jobbe en slik natt?

— Det er faglig utfordrende å skulle gi riktig hjelp fort. Men det er fortvilende med all denne fylla. Derfor er ikke disse vaktene veldig populære blant leger, sier Mollestad, som selv var blant de heldige som slapp unna denne gangen.

Men noe positivt er det å fortelle fra Legevaktens høysesong.

— Vi har ikke hatt noen dødsfall.

- Skjøt raketter mot hus

En annen uniformert yrkesgruppe som har mer enn nok å gjøre denne helgen er politiet. Fyrverkeri i garasjen, fyll og slagsmål førte til hele 150 utrykninger i løpet av de første timene i 2007.

— Vi har hatt en kaotisk natt. Det har vært ordensforstyrrelser, fester som går over styr og slagsmål, sier operasjonsleder Svein Johannessen.

Flere ganger rykket politiet ut i forbindelse med bruk av fyrverkeri. Klokken 00.21 ble det meldt om full fyr i et hus på Søre Bildøy. Nyttårsrakettene ble tatt av vinden og havnet i garasjen der det begynte å brenne.

Klokken to skjøt ungdommer raketter mot hus, folk og biler i Flaktveitveien, ifølge politiet. En taxi fikk knust frontruten. Det skal ikke være meldt om personskader.

Det var også flere tilfeller av slagsmål.

— I sentrum har det vært forholdsvis rolig. De fleste oppdragene var i bydelene og kommunene rundt Bergen, sier Johannessen.

23 personer måtte tilbringe natten i arresten. Åtte av dem ble tatt etter legemsbeskadigelser og legemsfornærmelser.

Til tross for den travle natten, mener operasjonslederen at nyttårsfeiringen har vært slik den pleier å være.

Dyne-brann på sykehus

Også brannvesenet har hatt et og annet å henge fingrene i. En brann på Foldnes skole endte noenlunde bra takket være rask inngripen fra naboer.

— Det var like før skolen brant ned. Hadde det ikke vært for at naboer hjalp til, kunne dette gått helt galt, sa brigadeleder Egil Grimseid i Bergen brannvesen til bt.no ved 23-tiden nyttårsaften.

Deler av fasaden på skolen er skadet. Det er foreløpig uklart hva som er årsaken til brannen.

Brannvesenet har rykket ut til en rekke mindre branner, blant annet i containere.

En høyblokk i Storhammeren i Fyllingsdalen ble truffet av en rakett. Den for inn et vindu i kjelleren og satte fyr på et rom, opplyser brannvesenet.

De rykket også ut til en dyne-brann på Haukeland sykehus ...

Renholdsfolk har det imidlertid roligere enn de pleier.

— Nyttårsaften pleier ikke være så gale. Vi hadde en mann ute i sentrum morges. Han tok det som var, sier driftssjef Atle Kleppe i Bergen kommune.

Silje Katrine Robinson
Silje Katrine Robinson