EYSTEIN RØSSUM

GARD STEIRO

EIR STEGANE

DAG IDAR TRYGGESTAD

I går ble den estiske kvinnen varetektsfengslet for en uke med brev— og besøksforbud, etter at hun tirsdag morgen ble pågrepet i bergenspolitiets hallikaksjon.

Gråtkvalt og tydelig fortvilet ble 22-åringen ført ut av Bergen tinghus etter rettsmøtet.

Dermed sitter alle de fire siktede estlenderne - to kvinner og to menn - nå fengslet, uten mulighet for å kommunisere med hverandre.

Ifølge kjennelsen fra Midhordland tingrett visste 22-åringen hva hun gikk til da hun i forrige uke dro til Norge. Det var heller ikke hennes første tur hit: I fjor var hun først i Drammen i en måned, og deretter en måned i Bergen. Prostitusjon var formålet med begge reisene.

Kvinnen har en fem år gammel sønn hjemme i Estland, og en svært vanskelig økonomisk situasjon skal være grunnen til at hun så seg tvunget til å selge sex.

Er redd for å snakke

Da kvinnen kom til Bergen i helgen med bil, satt hun på med mannen som politiet mener er en av hovedmennene bak prostitusjonsringen: En 26-åring fra Estland.

Hun ble installert i leiligheten i Knøsesmauet, mens 26-åringen kjørte videre til bordellet i Drammen, der han senere ble arrestert.

I likhet med den andre fengslete sentralborddamen, har 22-åringen gitt uttrykk for at hun er svært redd for å fortelle hvordan hallikligaen har vært organisert og hvem som har stått bak. Hun har derfor nektet å svare på en rekke spørsmål om de andre estlenderne som politiet mener er involvert.

Det er særlig faren for at 22-åringen kunne påvirke vitner dersom hun ble satt på frifot, som gjorde at sorenskriver Mette Cecilie Greve valgte å fengsle 22-åringen.

- Tar det tungt

Etterforskerne tror ikke kvinnen har hatt noen sentral posisjon i ligaen. Det er heller ikke ulovlig å prostituere seg i Norge.

Problemet for alenemoren er at hun også fikk i oppdrag å fungere som sentralborddame da hun kom i helgen. Hun skal ha formidlet tre kunder til en kollega i Drammen, noe som rammes av hallikparagrafen.

— Jeg er overrasket over at hun ble fengslet, ut fra sakens fakta. Hun tar dette tungt, sier kvinnens forsvarer, Stein Erik Ottesen.

Politiet bad om å få holde kvinnen i fire uker, og konsentrerer seg nå om å få avhørt vitner og sikret bevis så snart som mulig.

— Vi gjennomfører avhør hver eneste dag nå, sier politiadvokat Kaare Songstad.

Det blir også planlagt avhør i Estland og i Drammen.