— Det er en svært negativ utvikling, og tiltrekker seg et helt galt publikum. Det er blitt flere og flere brukere siden de ryddet Nygårdsparken. Vi har hatt flere ekle episoder inne på restauranten, og vi ser ofte at personer injiserer stoff eller varmer opp skjeer. Det verste er at vi er blitt så vant til det at terskelen for å kontakte politiet bare blir høyere og høyere, sier Cloé Totland, sjef på Bryggen Tracteursted.

parken 1.jpg
SILJE K. ROBINSON

Klokken er ni om kvelden i Bryggeparken, som ligger mellom trehusene i Bryggen og Øvregaten. En kvinne drar ned buksen og forsøker å sette en sprøyte i lysken. Hun er skjelven og vingler frem og tilbake mellom benkene. Et titall rusmisbrukere har samlet seg på gresset og på benkene langs muren bak i parken.

Tidligere på dagen satt det rundt 25 rusmisbrukere på de samme benkene, men da flere alkoholikere enn narkomane. Nå ser det ut til å ha snudd.

— De tyngste brukerne kommer helst om kvelden, men det er også de som lager mest bråk, forteller Totland.

- Yngre og flere

En rekke ansatte på Bryggen og i Øvregaten som BT har snakket med forteller om større ansamlinger i Bryggeparken enn tidligere. Flere har funnet sprøyter, opplevd bråk og ingen bruker lenger parken som et oppholdssted.

Nå er det både flere og yngre rusmisbrukere. Dette er veldig synd

— Før kunne vi spise lunsj her, men i dag hadde det aldri falt meg inn, forteller keramiker Elin Braathen ved Keramikk verkstedet.

Hun får støtte av Gullsmed Per Vigeland. Han har arbeidet på Bryggen i snart femten år.

— Bildet er helt annerledes nå enn for to år siden. Nå er det både flere og yngre rusmisbrukere. Dette er veldig synd, og det fører jo til at ingen bruker parken, sier han.

Utekontakten har også lagt merke til utviklingen i hagene i Bryggen.

— Det er færre mennesker som oppholder seg i Nygårdsparken nå enn for to år siden, og da er det nok naturlig at folk sprer seg, blant annet til dette området. Vi er jevnlig innom her og følger med, men det er ikke her de fleste brukerne i vår målgruppe oppholder seg, sier Marit Grung. Hun er daglig leder for Utekontakten, som først og fremst retter seg mot unge mennesker under 23 år.

- Redde for Nygårdsparken

Stiftelsen Bryggen mener utviklingen er problematisk.

— Vi konstaterer at det er en del trafikk her i denne parken, og vi har tatt kontakt med politiet for å rydde opp. Vi ønsker å ha det hyggelig her for turister, leietakere og andre besøkende, men det er ikke så lett å jage folk bort. Vi har problemer med en del søppel og sprøytespisser, i tillegg til litt uro og noen innbrudd, sier Bernt-Håvard Øyen, direktør i Stiftelsen.

Flere rusmisbrukere BT har vært i kontakt med i Bryggeparken forteller at de nå holder seg unna Nygårdsparken, og heller oppholder seg andre steder i byen.

— Jeg går bare i Nygårdsparken om jeg må. Jeg vil heller være her i Bryggeparken, fordi det er mye roligere stemning. Oppe i parken går folk rundt med kniv. Jeg er redd for å gå der, forteller en mann på 35, som forteller at han stort sett holder seg til cannabis og alkohol.

Han sitter sammen med to kamerater på 50 og 57. De går på metadon og forteller at liker å sitte å drikke i Bryggeparken.

— Vi har hengt her i årevis, men i det siste har det kommet yngre og flere folk som lager mer bråk. Senest i forrige uke så jeg en slåsskamp her, og vi ser ofte sprøyter og annet utstyr. De nye bruker heroin, og oppfører seg helt annerledes enn oss, sier 50-åringen.

Vil sette inn tiltak

Bengt Angeltveit, leder for patruljeseksjonen i Hordaland politidistrikt, forteller de har fått en bekymringsmelding fra aktørene i området.

— Nå vil vi gå inn i dette området og observere, for så å sette inn tiltak. Vi vil ikke at slike områder skal dukke opp i byen, og vil ha dette området inn i tiltaksplanen vår, sier han.

Vi har sett at miljøet er blitt tøffere i det siste

Han bekrefter at miljøet i Nygårdsparken er blitt hardere.

parken 2.jpg
SILJE K. ROBINSON

— Vi har sett at miljøet er blitt tøffere i det siste. De siste årene har det kommet en del personer fra utlandet og fra Østlandet som har utvidet det faste klientellet. Vi har nok sett at disse personene har en litt tøffere holdning enn de som tidligere har brukt parken, sier han.

- Hvis trafikken minker i Nygårdsparken og i stedet går til andre områder i byen, så er man vel like langt?

— At vi aksjonerer, er ikke en langsiktig løsning, men det hjelper gjerne der og da. Selv om vi pågriper en narkoman, så stopper ikke suget etter narkotika. Her må vi få til et bedre samarbeid med andre etater, men dette blir igjen opp til politikerne, sier Angeltveit.

- Vil dere prioritere dette området høyere enn andre steder som følge av at det er et viktig område for bergensturismen?

— Nei, det spiller ingen rolle for oss. Det skal ikke foregå omsetning og bruk noe sted i sentrum, og vi må prioritere ut ifra der vi ser det er størst trafikk og i hvilke områder det er fare for rekruttering av unge mennesker. Hvis det er slik at det til tider er et tyvetall rusmisbrukere i området, er det helt klart at det er noe vi vil prioritere, sier Angeltveit.