— Vi har brukt så mye tid på å finne en jordmor som kan ta imot Mona. Nå føler vi oss helt matte, sier Eirik Lutro (27).

I november venter samboeren Mona Strand Trengereid sitt tredje barn. Etter at familieforøkelsen ble bekreftet i mars, har paret fortvilt prøvd å få oppfølging hos jordmor i svangerskapet. Men selv om denne tjenesten er lovpålagt i kommunene, har ikke Sund dette tilbudet for tiden.

Mona, som var plaget med angst og depresjon etter sin andre fødsel, sliter nå med fødselsangst i sitt tredje svangerskap.

— Jeg klarer ikke helt å glede meg. Derfor er det så viktig for meg å komme til jordmor, slik at jeg kan få bearbeidet disse vonde følelsene før fødselen, forteller Mona til Bergens Tidende.

Ringerunde

Hun måtte gjennom noen tøffe år etter at barn nummer to kom til verden for syv år siden.

— Jeg torde knapt å gå på butikken til slutt, og sju-åtte måneder etter fødselen fikk jeg et sammenbrudd. Da konstaterte legen at jeg hadde fødselsdepresjon og angst. Det tok to år før jeg klarte å ta meg selv i nakken, og begynne å jobbe igjen, sier hun.

Nå frykter Mona at dette skal skje igjen. I mars oppfordret derfor legen henne til å kontakt med jordmortjenesten i kommunen. Med ved den lokale helsestasjonen ble paret bedt om å ringe til helsestasjonen i Fjell.

Da begynte ringerunden for alvor.

Mona, vekselvis Eirik, ble henvist fra helsestasjon til helsestasjon i nabokommunene, og til slutt også Kvinneklinikken. Hver gang ble de avvist, på grunn av sprengt kapasitet.

— Jeg følte meg så dum etter hvert, der jeg ringte rundt til den ene etter den andre. Men jordmortjeneste er jo noe alle gravide har krav på i sin kommune, og det er ikke bare vi som venter barn i Sund, sier Mona.

— Jeg spurte kommunen om de har vurdert å leie inn jordmor fra et privat byrå, men fikk til svar at det koster for mye, forteller Eirik.

Hvem skal betale?

Til slutt fikk Mona endelig ja hos en jordmor på Nesttun. Halvveis i svangerskapet skal hun til sin første jordmortime i juli, men må kjøre drøyt fem mil hver vei.

— Det er litt fælt å måtte reise så langt for å få en tjeneste jeg har krav på i min egen kommune, mener Mona.

— Å reise til Nesttun medfører dessuten både ekstra tid og reisekostnadar, legger Eirik til.

Denne uken har paret sendt skriftlig klage til Fylkeslegen i Hordaland. De vordende foreldrene ønsker dessuten svar på om Sund kommune plikter å dekke reiseutgiftene til Nesttun.

— Jeg er ærlig talt ganske provosert over Sund kommune. Vi er blitt overlatt til oss selv, og føler oss oversett. Det er vondt. Når vi vet at det skulle vært annerledes, blir det ekstra vondt, sier Eirik.

Fylkeslegen bekrefter

Fylkeslegen i Hordaland bekrefter at kommunene plikter å tilby jordmortjeneste.

— Det er det ingen tvil om. Det gjelder Sund også, og det vet de, sier Helga Arianson til BT.

Klagen er ikke er behandlet ennå. Derfor ønsker hun ikke å kommentere saken ytterligere.

VENTER PÅ JORDMOR: Halvveis i svangerskapet har Mona Strand Trengereid ennå ikke vært hos jordmor. Eirik Lutro har stått på for samboeren, og klager saken inn for Fylkeslegen i Hordaland.
Foto: Roar Christiansen