• Dette er en veldig trygg skole, sier Emma Gyllander og Louise Amdam.

Forrige fredag

til Rothaugen skole i Sandviken. De tok med seg to elever til barnevernsvakten etter et slagsmål, mens en tredje ble sendt til legevakten.

I BAs nettutgave søndag hevdet anonyme elever at rektor Atle Fasteland ikke snakker sant når han sier at det ikke har skjedd noe alvorlig på skolen de to siste årene. Det er Fasteland selv ikke enig i.

— Generelt er det et veldig godt miljø på skolen. Men dersom Antimobbekontakten vet om episoder jeg ikke har fått kjennskap til, kunne jeg ønske at de hadde kommet til meg tidligere, sier rektoren.

«En veldig trygg skole»

På Rothaugen fortviler 15-åringene Louise Amdam og Emma Gyllander. De er henholdsvis elevrådsleder og leder i mobbe-/trivselskomiteen.

— Det er en veldig trygg skole. Det har vært én eller to voldsepisoder. Mobbekomiteen snakker med mange elever. De tre involverte i den siste saken, er bestevenner. Det er komisk og overdrevet. Det er dumt, vi har brukt to år på å bygge opp omdømmet til skolen, sier Emma og Louise.

De sier det ikke er sant at en gutt måtte sy fire til seks sting etter en annen episode nylig.

Redd for konsekvensene

Begge jentene går i 10. klasse, og de er fulle av lovord om skolen der de snart er ferdige som elever.

— Det er en religionsfri skole. Man kan mene hva man vil. Det er heller ikke noe kjøpepress. Det er akkurat som om avisene har noe imot skolen. Elever og lærere tror uttalelsene om skolen må være kødd, sier de to.

Nå frykter de konsekvensene av avisoppslagene:

— Tenk på alle 7.-klassingene i Bergenshus som skal hit neste år. De må jo bli redde!

Frykter for elevenes rykte

Rektor Fasteland er glad for at elevene har samme oppfatning som ham selv av hvordan skolemiljøet er. Selv er han ikke bekymret for skolens omdømme.

— Men jeg frykter at elevene mine kan få et ufortjent dårlig rykte. I løpet av mine 30 år i skoleverket har jeg aldri hatt så mange kjekke og flinke elever som jeg har nå. De fortjener ikke å bli assosiert med episoder som den sist fredag, som kun involverer et fåtall av elevene og som dreier seg om forhold som ikke har noe med skolen å gjøre, sier Fasteland.

Han understreker likevel at slike episoder ikke kan tolereres når de skjer i skoletiden og på skolens område.

Vil ha fakta på bordet

Fasteland håper nå at folk klarer å skille enkeltepisoder fra det generelle skolemiljøet, og ønsker også å rose måten kollegene taklet voldsepisoden på.

— Avdelingsledere og lærere gjorde en kjempejobb, sier han.- Slik som vi oppfatter situasjonen i Bergen, er bruk av vold et økende problem, og Rothaugen er en skolene vi får mange henvendelser om, sier leder Chris Joakim Rørset Antimobbekontakten Norge til BT.

Foreldreutvalget (FAU) ved skolen har bedt om å få alle fakta på bordet. Rektor Fasteland bekrefter at han skal ha møte med dem så raskt som mulig.

— Da vil jeg legge frem hele saken fra sist fredag. Foreldrene vil få anledning til å stille spørsmål og vi vil diskutere hvordan vi har taklet denne hendelsen. Målet er å lære mest mulig av det, sier Fasteland.