Mandag var det ny skoledag for barn og ungdom ved Danielsen skule på Sotra. Rektor Frode Monsen beskriver stemningen som «rolig og god».

— Vi har foreldre som har hatt vakter mandag morgen før skolestart. De har passet på barna på vei til skolen. Det fortsetter vi med. Barna kommer i flokker til skolen og virker trygge, sier Monsen.

- Mange fortsatt engstelige

Den siste tiden har det kommet flere meldinger om at lokkemenn har operert på øyen.

Se oversikt over hendelsene som har skremt folk.

— Det er nok fortsatt mange som er engstelige, men jeg tror folk er i ferd med å få tryggheten tilbake, sier Per Algrøy, fungerende lensmann på Sotra.

— Jeg sitter med samme inntrykk som politiet, sier rektor Monsen.

Hans råd er at elever på ungsomsskolen går sammen, mens foreldre har ekstra oppsyn med de minste.

Over 60 tips

Den første meldingen kom 3. september, da en mann skal ha forsøkt å lokke en gutt inn i en bil ved Ågotnes skule. Siden strømmet det på med meldinger til politiet. En 15 år gammel jente fortalte at hun ble oppsøkt av en mann forrige tirsdag og ble forsøkt dratt inn i en hvit varebil i Arefjordvegen. Dagen etter skal hun ha blitt oppsøkt av samme mann i Foldnesvegen.

— Det er spesielt at samme jente melder fra om to hendelser fra samme mann, sier Algrøy.

— Vi har fått inn over 60 tips om hvite varebiler og mistenkelig kjøring uten at det har ført oss nærmere. Det er ikke kommet nye meldinger om mulige overgrep de siste dagene. Jeg tenker at vi er i ferd med å komme tilbake til hverdagen, legger han til.

- Har du inntrykk av at folk fortsatt er bekymret?

— Det er nok mange som er det, og dersom foreldre ser at barna er redde, må de selv vurdere om de skal holde ekstra oppsyn med dem og for eksempel følge dem til og fra skole, svarer Algrøy.

DNA og video

Han sier at politiet har god bemanning og fortsatt følger med på skoleveier. Lensmannen er usikker på om de noensinne får svar på hva som har skjedd.

— Vi har sendt inn klær til DNA-sjekk, og vi gjennomgår videomateriale. Vi får se om dette gir resultater, men det er snart en uke siden hendelsene, og det har ikke kommet opplysninger fra vitner som fører oss videre.

Lensmannen forteller at politiet ser svært alvorlig på sakene, selv om det ikke er sikkert at alle mennene som barna har opplevd truende, har hatt onde hensikter.

— Vi er nødt til å ta dette alvorlig, og har flere etterforskere som arbeider med sakene. Samtidig håper og tror jeg at vi er i ferd med å vende tilbake til hverdagen.