Onsdag formiddag hadde representanter fra Bergen kommune, Hordaland fylkeskommune, politiet, Statens vegvesen, Skyss og Tide et møte i rådhuset for å diskutere situasjonen.

— Vi har gjort opp status, og bestemt at vi fortsetter med krisetiltakene frem til fredag. Vi følger situasjonen nøye, og vil ta en ny vurdering da, sier byrådsleder Monica Mæland til bt.no rett etter møtet.

Fornøyd med effekten

På møtet kom det også frem at politiet og vegvesenet mener at samferdselsfeltet byr på «både trafikale og sikkerhetsmessige utfordringer», men ikke mer enn at tiltaket opprettholdes.

Byrådslederen er fornøyd med effekten av krisetiltakene så langt.— Vi har hevet oss rundt på kort sikt, men er klar over akutte tiltak opphører straks den akutte situasjonen er over. Dette har gitt oss nyttige erfaringer, som vi skal evaluere grundig, sier hun.

Giftskyen er tilbake

Leder Ingvar Tveit i Helsevernetaten i Bergen kommune overvåker luftkvaliteten time for time onsdag.

Tidligere i dag sto måleren «bare» på oransje, med en måleverdi på 161,7 mikrogram per kubikkmeter luft på Danmarks plass. Litt senere er den nede i gult, altså «moderat helserisiko».

Grensen for svært dårlig luftkvalitet er 200. I forrige uke var måleverdiene flere ganger oppe i det dobbelte av dette.

— Så langt konstaterer vi at vi ikke er der vi var sist, nå det er været som avgjør hvordan luftkvaliteten blir, sier Tveit.

Helsemyndighetene anbefaler likevel at allergikere og personer med alvorlige hjerte- og luftveislidelser ikke oppholder seg i utsatte områder onsdag formiddag.

— Men klimatisk ligger det foreløpig ikke an til noen repetisjon fra forrige uke, sier Tveit.

Frykter ikke «giftlokket»

Myndighetene har vært forberedt på at forurensningene kunne øke denne uken, på grunn av endringer i værforholdene.

— Det meldes at Bergen vil ha en situasjon med tidvis høy luftforurensing ut uken, sier Mæland.

- Frykter dere at «giftlokket» blir liggende som sist uke?

— Nei, det var ekstremt. Vi vil nok oppleve skiftende forhold fremover, og må være forberedt på det. Men vi tror det vil endre seg over helgen.