Det avgjorde Bergen tingrett i dag.

— Vi er fornøyde med å ha fått medhold i fortsatt varetekt. I denne saken gjenstår en god del etterforskning, sier politiadvokat Steinar M. Andersen, som var aktor i fengslingsmøtet mandag.

- Måtte stjele egen mat

Politiet mistenker at 29-åringen, sammen med en 24-årig landsmann, har gjort seg skyldig i grov menneskehandel. Siktelsen mot 29-åringen dreier seg så langt om utnyttelse av tre litauiske jenter og en gutt, som alle nå er 17 år gamle, til butikktyverier i blant annet bergensområdet.

Politiet har kalt det en «moderne form for barneslaveri». Barna har blant annet forklart at de måtte overnatte i biler og telt, og at de også måtte stjele sin egen mat.

29-åringen ble arrestert i Sund kommune for nøyaktig en måned siden, på bakgrunn av lengre tids etterforskning utført av spesialgruppen «Exit» i hordalandspolitiet. De mener mannen har hatt en aktiv rolle både i rekruttering, transport og utnyttelse av de litauiske barna, som hovedsakelig kommer fra det samme området i Litauen.

Den medsiktede 24-åringen er ikke pågrepet.

Fare for gjentagelse

Bergen tingrett avgjorde at varetekten skal være med brev- og besøksforbud i hele perioden på fire uker. Dommeren mener det er fare for gjentagelse og for at 29-åringen vil forspille bevis, og ser det derfor som viktig at 29-åringen ikke får kommunisere med andre.

I retten i dag nektet 29-åringen straffskyld, slik han også gjorde i det første fengslingsmøtet i slutten av mars. Han anket dagens kjennelse på stedet.

— Han kjenner ikke til det han er anklaget for og har det tungt i varetekt, sier 29-åringens forsvarer, Kaj Wigum.

Det er nå opp til lagmannsretten å avgjøre anken fra 29-åringen.