— Restene av oljen fra «Rocknes» gjør at flere av friluftsområdene her i Hjeltefjorden ikke er tilfredsstillende. Det vil trolig gå mange år før alt oljesølet er borte. Det sier administrativ leder i Bergen og Omland Friluftsråd, Åge A. Landro, til Bergens Tidende.

BT var i går med på en befaring til et par av de meget populære friluftsområdene i Hjeltefjorden. Da fikk vi konstatert at opprenskningen av oljesølet ikke er fullført. Disse holmene lå midt i den verste oljestrømmen fra forliset. Det var en tung jobb for ryddemannskapene å få unna oljen fra strendene og svabergene i disse områdene.

I to mye besøkte badeviker på Lamholmen stikker Landro en pinne ned i tykke, seige oljeklumper som har klistret seg til steiner og svaberg.

Seig og grisete

— Når solen og varmen kommer vil oljen bli myk og klissete, forklarer han.

— Her i disse fjærene og på disse svabergene kan ingen gå uten å bli tilgriset under skoene. Når man så går om bord i fritidsbåtene igjen for å forlate holmene, vil dekk, dørk, klær og møbler bli tilgriset med seig olje. Badehåndklær og klær vil også bli tilgriset når de legges ut over svabergene her. Det er med andre ord lite trivelig med denne oljen, sier Landro.

Forholdene var de samme på friluftsområdet på Færøy litt lenger nord for Lamholmen. På friluftsområdet Skorpo inne i den populære «lagunen» enda lenger nord, er det heller ikke helt rent for olje. Nordover i Hjeltefjorden ligger friluftsområdene på rekke og rad. Trolig er mange andre holmer og svaberg enn de vi besøkte i går, verre tilgriset av oljen.

På svaberget der Friluftsrådet har montert et stupebrett, er det fullt av flekker med oljeklumper. Besøkende som i varmt vær skal bruke stupebrettet, vil måtte tråkke varsomt for ikke å bli tilgriset av den seige oljen.

- Ikke tilfredsstillende

— Det er helt klart at disse friluftsområdene ikke er tilfredsstillende for publikum på grunn av oljen. Jeg vil gi det råd til alle som skal gå i land på disse holmene at det ser seg godt for slik at de unngår å bli tilsølt av oljen, sier han.

— Trøsten får være at oljen er et naturprodukt som naturen med tiden vil bryte ned slik at den forsvinner. Men det vil ta noen år før all oljen fra «Rocknes»-forliset er borte her i Hjeltefjorden, sier Landro.

— Vil du anbefale at det renses enda bedre?

— Det er viktig at vi tar hensyn til det marine livet i disse områdene. Hvis man fortsetter spyling for å fjerne oljen, kan man gjøre mer skade enn gagn. Hvis de ansvarlige myndigheter skal vurdere fortsatt rengjøring av de mest forurensete stedene, må de ta med i beregningene de langsiktige effektene på miljøet. Kanskje må vi akseptere at vi må la naturen gå sin gang. Det vil i så fall bety at vi må vente noen år før all oljen fra «Rocknes» er borte fra holmene i Hjeltefjorden, sier Landro.

Ikke alle de svarte flekkene på svaberg og steiner i fjæren er olje. En lavart - marebek - kan se ut som olje, men er det ikke. Marebek er det mye av også i friluftsområdene i Hjeltefjorden.

<b>OLJEGRISERI:</b> Leder for Friluftsrådet, Åge A. Landro, kan slå fast at det fortsatt er seig olje på strender og svaberg i friluftsområdene i Hjeltefjorden.<br/>FOTO: TOR LEIF PEDERSEN