Søndag formiddag gikk det et snøskred i Sauda. Bare timer senere raste snø ut fra fjellsiden i Oppdal. Trolig er dette en forsmak på hvordan ferieuken vil bli.

Pent vær gjør at snøen stabiliserer seg og faren for snøskred minker, men en solrik og nesten vindstille helg til tross, meteorologene advarer mot fjellforholdene.

— Det har vært stor skredfare på Vestlandet lenge. I helgen roer vinden og nedbøren seg, men fortsatt er det stor skredfare i fjellet, sier vakthavende meteorolog Tone Christin Thaule til bt.no.

Søk i snøras

I Sauda ble Røde Kors tilkalt etter at et snøras krysset en mye brukt turløype for skigåere.

Ifølge operasjonsleder Jarle Utne-Reitan ved Haugaland og Sunnhordaland politidistrikt ble det startet søk etter personer i skredet, selv om ingenting tydet på at noen ble tatt av det.

Mer nedbør

Ifølge varslingssiden for snøskred til Norges vassdrags— og energidirektorat (NVE) er det nå markert snøskredfare i fjellene på Vestlandet. Det er midt på risikoskalaen, men ifølge NVE er det da de fleste fatale skredulykkene skjer.

De fleste ulykkene skjer idet været letter eller sikten blir bedre.NVE oppfordrer til å vise høy aktsomhet ved ferdsel i terreng brattere enn 30 grader. Markert faregrad forekommerofte kort tid etter større snøfall, og gjerne når bedre værforhold og mye nysnø frister mange ut i fjellet.

— Varslingene viser at snødekket fortsatt trenger tid til å stabilisere seg. Siden det er kommet mye snø de siste dagene, og fordi det kommer ny nedbør på mandag, vil snøskredfaren trolig øke fremover, forklarer Thaule.

Gikk snøskred

På Kvamskogen har man merket dette godt. I morgentimene lørdag gikk et lite skred på Geitafjellet, i et område som normalt ikke er utsatt.

Torkjell Kjosås ved Kvamskogen Vaktsentral fikk tatt bilde av raset.

— Det har vært fint her oppe i dag, men det gjør det også skummelt. Snøskredet gikk i et ganske flatt område idet jeg skulle til å ta bilde fjellsiden, sier Kjosås til bt.no.

— Ta forbehold

Været fremover ser heller ikke lovende ut. Meteorologen kan melde om mye nedbør og vind i starten på vinterferieuken.

— Søndag er det ventet pent vær med lite vind, men i løpet av ettermiddagen vil den øke. Mot kvelden vil det bli tilskyet, komme regn i ytre strøk og snø over 3-400 meter. Natt til mandag vil det komme mye nedbør og vind, særlig i fjellet, sier Thaule.

Hun ber folk om å ta høyde for det dårlige været og sjekke værvarslingene før man drar ut på tur.

Her finner du faresignalene som kjennetegner snøskred.