• Jeg har hatt ti år å forberede meg på, ler Helge Dyrnes når vi spør hvordan det var å fylle 60. Nå skal han sette bedre rammer for fritiden.

Bergen Næringsråds administrerende direktør har vært 60-åring i to måneder nå, men det ser ikke ut til å plage ham. Etter en ukes vinterferie med sol og fjell har han allerede fått påskefarge.

— Nå som jeg har barnebarn kan jeg gjøre alle de gøye tingene igjen. Jeg kan gå både på kino og på sirkus, ler han.

I vinterferien var bestefar og barnebarna på syv og ni på Fløien.

— Men vi mangler opplevelser i Bergen. Akvariet er fint, det, men det er ikke så spennende å gå dit mange ganger i året. Og da jeg tok med barnebarna til zoologisk museum, var det akkurat som da jeg var der selv med min far. Det er femti år siden.

Han brenner for arbeidet med Bergensscenarier 2020, som han sier skal bidra til et bedre Bergen. Da hører et vitensenter med, et sted man kan lære og oppleve.

— Vi har deilig natur, men vi må utvikle noe mer, slår han fast.

- Vi er blitt et rart folk

— Min generasjon har på mange måter opplevd et hundreårsperspektiv. Da jeg ble født på Austrheim under krigen var det torvskjæring, fiske, storfamilie og naturalhushold. Tenk på utviklingen som har vært etter det! Nå er vi nordmenn blitt et rart folk. Vi er selvgode, flinke selvsagt, og rike. På veien har vi mistet mange verdier, sier han ettertenksomt.

Helge Dyrnes ser på seg selv som en privilegert mann. Jobben er en fritidstyv, sier han, men han opplever så mye spennende og får med seg så mange kulturarrangementer i arbeidstiden at lange dager ikke er et problem. Likevel prøver han nå å sette klarere rammer for fritiden.

— Tenker man på pensjonisttilværelsen når man har passert 60?

— Jeg tenker nok på avslutningen av min yrkeskarriere, ja. I en liten bedrift som dette må det planlegges en stund frem i tid, sier Dyrnes, og ramser opp det han skal gjøre når han nå planlegger å få bedre tid. Friluftsmannen ønsker mer til både på Byfjellene og til fiske. I tillegg arbeider han og fruen med å skaffe seg hytte ved sjøen.

Nå var jubilanten sjef selv

Om selve 60-årsfeiringen forteller han at det var en fin todelt markering, først med venner og familie og så med styret i næringsrådet.

— Jeg har jo hatt 10 år å forberede meg på, smiler han når spørsmålet om hvordan det var å fylle 60 kommer.

Denne gangen hadde han dessuten en viss kontroll over dagen selv.

— Da jeg fylte 50, var flere hundre mennesker samlet på Den Nationale Scene. Så var det samling her på huset, jeg tror det var 25 taler. Så jeg ble litt mettet for livet, kan du si, ler han.

Denne gangen hadde han selv stilt noen krav, og kunne mellom annet lytte til Sondre Lerche.

Båt og Baltikum

Etter å ha vært engasjert i de baltiske landene siden de ble selvstendige igjen i begynnelsen av 1990-årene, kom i 1998 spørsmålet om ikke Helge Dyrnes kunne tenke seg å være Litauens konsul. Det kunne han. I år fikk han en orden for dette arbeidet på selveste nasjonaldagen 16.januar.

— Jeg ønsker egentlig ikke å snakke så høyt om dette, for det er mange som gjør en fantastisk jobb. Men jeg fikk en medalje under en fin seremoni, sier Dyrnes.

Den andre store interessen er det maritime. I flere år har han vært styreformann i Stiftelsen Seilskuten Statsraad Lehmkuhl.

Selv har han ikke båt. I hvert fall ikke ennå.

— Det er en del av bedre rammer-prosjektet, smiler Helge Dyrnes.