— De fastboende i Øygarden har vært svært positive, men byfolk som har hytter her ute, har ikke like mye forståelse for den jobben vi gjør. De forventer at det skal være rensket for olje nå, sier Otto Dalseide som leder arbeidet til Interkommunalt utvalg for akutt forurensing i Øygarden. Dalseide har sågar opplevd å bli truet med juling av en misfornøyd hytteeier.

Rydding i helgen

Ti uker etter at det kypriotiske lasteskipet «Server» forliste ved Helisøy fyr på Fedje, blir det fremdeles ukentlig varslet om ett til to nye steder som er forurenset av oljesøl. Fra Selje til Ågotnes er det rapportert om oljeforurensede områder, og trolig vil nye plasser bli oppdaget når hyttefolket langs kysten drar på påskeferie.

Denne helgen har de hvitkledde oljerenskerne jobbet intenst med å rydde spesielt værutsatte områder som tidligere har vært utilgjengelige for ryddemannskapene. Den gode værmeldingen for helgen gjorde at turområdet i viken Vaulen fem minutters båttur fra Hellesøy i Øygarden, ble prioritert med en opprydningsstyrke på nærmere tretti personer. Også småøyene på nordsiden av Fensfjorden, Byrknesøyane, har hatt besøk av et tyvetalls personer lørdag og søndag som har rensket opp i oljesøl.

Tungt arbeid

— Det er tungt arbeid. Vi står på alle fire hele dagen og graver, sier Stig Håvardstun. 35-åringen fra Os har jobbet fire uker i Øygarden nå. - Vi gjør noe som er fornuftig og vi får svært gode tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen, forteller han.

Synet som møter oss i den en gang så idylliske viken Vaulen, er temmelig deprimerende. Den tjukke, svarte oljen er tilsynelatende over alt. Siden det var springflo da «Server» forliste, ligger oljen som et ett til to meter bredt flekkvis og heldekkende belte i vegetasjonen over strandsonen.

Ryddegjengen må grave opp og samle sammen all olje og alt søppel og vegetasjon som er tilgriset med oljesøl. Når de har skrapt vekk oljen, tømmer de på bark som skal suge opp resten. Er det spesielt ille, må gjerne området barkes to, tre ganger. Så må avfallet igjen fjernes og underlaget høytrykkspyles eller vaskes med varmt eller kaldt vann, alt etter hva slags underlag det er. De store mengdene med boss som sjøen har kastet inn over land, gjør bare opprydningen enda mer omfattende.

Naturen tar resten

— Helt rent gjør vi det aldri, vi må bare redusere forurensingen til et nivå som gjør at naturen kan ta hånd om resten selv. Selv om vi har hatt god fremdrift, er jeg spent på hvor mange henvendelser vi får i løpet av påsken når det er så mange som skal ut i naturen og oppdager nye områder som er forurenset, sier Ove Njøten.

Han er overingeniør hos Kystverket og jobber i strandsaneringsgruppen. I helgen har Njøten vært på befaring i Øygarden, sist uke var han i Gulen i samme ærend.

— Det er mest oljesøl i Øygarden, Austrheim og i Gulen. Jo lenger nord du kommer, jo mindre er det, utdyper Njøten.

Paul Amundsen
Paul Amundsen