— Vi pågrep ham mandag formiddag, og han er siktet i forbindelse med videoen. Vi har avhørt ham, og vi vil arbeide videre med det materialet vi har. Han blir løslatt fordi det ikke er fare for bevisforspillelse, opplyser lensmannen i Askøy, Odd Dale.

Kommunal PC Lensmannen opplyste mandag formiddag at videoen som førte til at alle elevene på Erdal ungdomsskole ble ransaket mandag morgen, var lagt ut på YouTube fra en PC som tilhører Askøy kommune.

Personen som er siktet for trusselen, hadde lovlig adgang til dette nettverket, ifølge lensmannen. Han ville ikke gi flere opplysninger om vedkommende mandag. Politiet utelukker heller ikke muligheten for at innholdet er lagt ut fra en PC i ungdommens samlingssted «Huset».

— Det er fortsatt en mulighet vi ser på, sier lensmann Dale.

Videoen inneholdt bilder fra skolemassakren i Finland og tilsvarende hendinger i andre land samt bilder av Erdal skole. Den ble oppdaget av en kvinne i London. Lørdag tipset hun skolen og politiet i Norge.

Gjennomsøkt Elevene visste ingen ting før de kom til første time og ble kroppsvisitert av politiet og måtte passere gjennom en metalldetektor.

Det ble også søkt med hund i skolebygningen, og elevenes skap og sekker ble sjekket.

Ifølge lensmann Odd Dale var det ingen konkrete trusler i videosnutten. Politiet mente likevel at det var all grunn til å ta trusselen alvorlig.

-Vi måtte iverksette sikringstiltak slik at elevene på Erdal ungdomsskole kunne ha en trygg skoledag, sier Dale.

- Spesiell dag - Det har vært en skoledag utenom det vanlige, konstaterte rektor Leiv Jan Nielsen mandag ettermiddag etter at elevene hadde gått hjem.

Han forteller at morgenens aksjon ble planlagt søndag kveld av politiet i samarbeid med lærerne på skolen og en del foreldre.

— Ingen av elevene visste noe da de kom til skolen. Vi var avhengig av å gjøre dette overraskende. Både vi som arbeider på skolen og politiet var glade for at ingen hadde røpet noe slik at heller ikke pressen var til stede da politiet begynte å sjekke elevene mandag morgen, sier rektor.

Ingen farlige gjenstander ble funnet på elevene. Det hadde kanskje heller ingen ventet, men rektor understreker at slike trusler må tas alvorlig.

— Etter at politiet var ferdig, gjennomførte vi skoledagen som vanlig. Vi regner med en helt vanlig skoledag tirsdag, sier rektor Nielsen.

Borghild Berge (MMS)