Den lille jenten skal ha ligget flere minutter i det iskalde Nordåsvannet. Klokken 21.00 tirsdag kveld ble tilstanden hennes betegnet som kritisk og ustabil. Hun er fortsatt under behandling ved intensivavdelingen ved Haukeland universitetssykehus.

To barn savnet

Klokken 14.33 mandag ettermiddag fikk politiet melding om at to barn var savnet ved Skiparviken i Fana bydel.

— Omstendighetene rundt ulykken var uklare i de første meldingene. Barna kunne ha sklidd ned en skrent, eller falt ut i vannet, sier Knut Milde, leder for Bergen brannvesens ambulanseavdeling.

En patrulje fra Fana politistasjon kom raskt til ulykkesstedet. Like etter kom mannskaper fra brannvesenet og luftambulansen.

Ettersom den første meldingen gikk ut på at barna var savnet, ble både dykkere og klatrere også tilkalt.

— Da vi kom frem var jenten trukket opp på land. Sivile personer hadde satt i gang gjenopplivning. De fikk hjelp av politibetjentene. Alle sammen fortjener ros for innsatsen. Vi forsøkte å stabilisere den skadde. Deretter ble hun kjørt med ambulanse til sykehuset, sier Milde.

Han kan ikke si sikkert hvilke skader den lille jenten var påført.

— Jeg konstaterte at hun hadde ligget under vann. Nøyaktig hvor lenge vet jeg ikke, sier Milde.

Begge i vannet

Politiet visste mandag ikke hvordan den tre år gamle jenten hadde havnet i Nordåsvannet.

— Vi har ikke fullstendig oversikt over hendelsesforløpet. Det eneste vi vet er at en dagmamma og hennes mann var ute på tur med fire barn, deriblant deres eget. På et eller annet tidspunkt falt tvillingsøstrene ut i vannet. Hvordan dette skjedde, vet vi ikke, sier operasjonsleder Osvald Nordvik ved Hordaland politidistrikt.

Det er uklart om dagmammaen var vitne til at søstrene falt, eller om de to hadde kommet bort fra de voksne under lek.

— Vi vet bare at begge to har vært i vannet. Den ene ble alvorlig skadd, mens søsteren slapp fra ulykken uten fysiske skader. Hun var bare våt i klærne, forteller Nordvik.

Kvinne løp

Ulykkesstedet ligger like bortenfor selskapslokalet Villa Skjoldnes i Sundts vei. Dagmammaen og barna har sannsynligvis spasert langs en gammel kjerrevei bare noen meter fra vannet. Terrenget er ulendt og svabergene nedenfor svært glatte.

— Folk ferdes sjelden i dette området. Det er ikke noe yndet sted for skoleklasser eller barnehager, sier Alf Edgar Wendelboe Aarø.

Han bor alene bare et steinkast fra ulykkesstedet, og sto i stuen da dagmammaens ektemann løp forbi.

— En mann med gul jakke komme løpende gjennom hagen. Før jeg kom meg ut, var mannen forsvunnet.

Aarø tok på seg skoene og gikk ut i hagen. Der sto en tom politibil med blålysene på.

— Plutselig kom en kvinne løpende med et barn på armen. Jeg spurte hva som skjedde. Hun sa at det var for forferdelig til å snakke om mens barnet var til stede, sier Aarø.

Foreldrene varslet

Mens den skadde treåringen ble fraktet bort i ambulanse, fulgte en nabo tvillingsøsteren og de to andre barna bort fra stedet.

De tre små kom gående hånd i hånd opp til selskapslokalet Villa Skjoldnes. Her ble de tatt hånd om av leger og ambulansepersonell.

— Barna hadde det etter forholdene bra. De voksne som var til stede tok godt hånd om dem, sier Knut Milde.

Ved 1530-tiden ble den uskadde tvillingsøsteren båret ut i en legebil. Hun hadde da fått av seg de våte klærne, og var pakket inn i et blått pledd.

Den skadde jentens foreldre ble raskt varslet om ulykken. De er nå til stede på sykehuset, ifølge operasjonsleder Nordvik.

ULYKKESSTEDET: Det var i dette området de to jentene skled og falt ut i vannet. Politiet har ennå ikke avhørt vitnene, og kan derfor ikke si nøyaktig hvor søstrene ble funnet.<p/>FOTO: ARNE NILSEN