JENS KYED For hver time som går stiger frykten blant besetningen på KNM Måløy for at det skal ha hendt noe alvorlig med den savnede løytnanten. Den tretti år gamle marineoffiseren fra Laksevåg forlot skipet klokken 18.00 søndag kveld. Han hadde ikke med seg mobiltelefonen sin. Da han forlot skipet skal han ha fortalt til noen av besetningsmedlemmene at han bare ville gå seg en tur noen timer i den lille belgiske havnebyen. Men offiseren kom aldri tilbake til skipet.

Sett i en bar

De siste som så mannen var fire offiserer fra et britisk marinefartøy som også ligger til kai i Zeebrugge. De har fortalt politiet at de forlot den norske løytnanten i en bar rundt klokken halv to natt til mandag. Baren ligger bare noen hundre meter utenfor den belgiske orlogsstasjonen der KNM Måløy ligger til kai. Britene har forklart at de snakket med nordmannen kort tid før de forlot baren og at han da ikke virket beruset. Her slutter alle spor etter sjøoffiseren.

Søk til vanns og til lands

Onsdag saumfarte dykkere fra politi og marinen havnebassenget nærmest marinebasen. På det meste var 16 dykkere i aksjon. Også havnebassenget inne i selve marinebasen ble gjennomsøkt uten resultat. Totalt deltok ti båter i søket. Politiet gjennomførte søk fra hus til hus og i alle fritidsbåtene som ligger fortøyd i området. Men heller ikke politiet kom noe nærmere en løsning på forsvinningsgåten.

At et besetningsmedlem på et så mystisk vis er sporløst forsvunnet har gått tungt inn på mannskap og offiserer om bord i den norske marinebåten.

— Vi er klart merket av det som har hendt, men våre tanker går også til de pårørende. Offiserens ektefelle og nærmeste familie er nå kommet hit til Zeebrugge hvor vi forsøker å støtte dem best mulig i denne svært vanskelige situasjonen, forteller kapteinløytnant og skipssjef Cato Hagestande.

Av hensyn til den savnedes familie ønsker forsvaret inntil videre å holde den savnedes identitet hemmelig.

Fulgte varslingsrutiner

Kapteinen på KNM Måløy forteller at offiserer normalt har fri og kan gå i land utenom tjenestetiden når skipet ligger i havn.

— Det var derfor først under morgenmøtet mandag at vi oppdaget at løytnanten var borte. Da han fortsatt ikke var kommet til rette en time senere spurte vi besetningen om bord om noen hadde sett ham. Klokken ti varslet vi så marinebasen om at han var savnet. Klokken elleve ble politiet i Zeebrugge varslet. Vi har fulgt ordinære rutiner, sier Hagestande. Klokken femten samme dag sendte politiet ut en etterlysning etter den savnede offiseren over hele Belgia og via Interpol.

Avbrøt øvelse

Den norske minerydderen er i Belgia i forbindelse med en militærøvelse.

— Sammen med fire andre mineryddere fra NATOs stående minerydderstyrke MCM Forcenorth skulle vi denne uken delta i en øvelse inne i havnen. Øvelsen er nå avblåst, opplyser Hagestande. Han forteller at mannskapene om bord i de andre minerydderfartøyene i stedet har stilt opp i leteaksjonen.

Hagestande er også veldig glad for støtten fra de belgiske myndigheter.

— De har tatt forsvinningen svært alvorlig og har satt inn store styrker i søket.