— Vi vil fortsatt oppfordre bergenserne til å spare på vannet, men vi innfører ingen konkrete restriksjoner nå, sier vannverkssjef Magnar Sekse.

— Utsett bilvasken

I ettermiddag møtte han representanter for beredskapsavdelingen, helsevernetaten og Mattilsynet for å diskutere tiltak som kan hindre alvorlig vannmangel.

Hittil i februar har det falt fattige 13,9 millimeter nedbør i Bergen mot normalen på 165 millimeter. Ifølge Meteorologisk institutt er årets vinter den tørreste siden 1949.

— Når alle tar sin del og sparer på vannet frivillig gir det størst effekt. Det gjelder å tenke seg om, reparere kraner, dusje litt kortere og utsette bilvasken, sier Sekse.

Bybanen må spare vann

Kommunen har vann for to måneders normalt forbruk i magasinene. I tillegg kan vannverket skaffe en måneds forbruk ved å benytte andre vannkilder enn de som brukes til vanlig. Men situasjonen er likevel alvorlig. Dersom det ikke kommer regn de neste ukene vil kommunen trolig innføre restriksjoner for forbrukerne.

— Vi har diskutert aktuelle tiltak hvis tørken fortsetter, men jeg har ikke lyst til å si så mye om disse foreløpig. Nå er det viktig at folk flest kutter ned på vannbruken frivillig, sier Sekse.

Store entrepenører som Bybanen og Statens vegvesen har også fått beskjed om å skru igjen kranen når det er mulig. I tillegg er det innført redusert trykk i enkelte områder.

— De har reagert positivt på våre henvendelser, sier Sekse.

Bra for lommeboken

Informasjonsdirektør i Bergen kommune Robert Rastad tror mange bergenserne er villige til å kutte ned på tiden de bruker i dusjen.

— Forbruket har allerede gått noe ned. Samtidig gjør de høye strømprisene at folk vil være tjent med å bruke mindre vann, også økonomisk. Det tror jeg også har effekt, sier Rastad.

Han vil ikke karakterisere dagens situasjon som en krise.

— Situasjonen er spesiell og vi har fulgt beredskapsplanen innen vann og avløp. Hvis det kommer masse regn i løpet av de neste 14 dagene vil dette løse seg selv. Men hvis regnet uteblir kan dette bli en utfordring på sikt, sier Rastad.

i januar og februar brukte bergenserne mellom 120 og 130 liter vann i døgnet.

Vil du spare vann? Diskuter saken under!