Styret for Askøybrua brukte bompenger på fyrverkeri og fest – selv om Statens vegvesen la ned forbud. I dag fikk styret gjennomgå, da formannskapet i Askøy vedtok å ta deler av regningen.

— Beklagelig og alvorlig, sa Høyres Agnar Berland og siktet til at styret i broselskapet vedtok å bruke to dagers bompengeinnbetaling på festen. Den skulle markere slutten for 23 år med bompenger. Vedtaket ble gjort uten å avklare pengebruken med eierkommunene.

Sendte e-post To dager før brofesten kom det en e-post fra Statens vegvesen hvor det ble slått fast at det var ulovlig å bruke bompenger til den type arrangementer.

Festen gikk som planlagt og i ettertid har broselskapet fått til et kompromiss. 370.000 kroner betales med bompenger. Resten vedtok formannskapet i dag at Askøy kommune skal dekke. Beløpet tilsvarer nøyaktig det som står igjen av Askøys aksjekapital når kommunen har tatt storparten av regningen for å fikse lysene over broen.

Til sommeren skal nemlig perleraden på Askøybrua skinne igjen.

Frps Roald Steinseide var enda skarpere i sin kritikk: – Dette er mer enn kritikkverdig. I formannskapet er vi langt fra fornøyd når arrangørene av Lost Weekend vil ha 150.000 kroner fra oss, så presterer vi å bruke 900.000 kroner på dette ene arrangementet, sa han.

Perlerad til sommeren

Hvis ikke selskapet var under avvikling, måtte styret ha gått av, fastslo Steinseide.

SVs Jan Nordstrøm mente styret ikke hadde noe valg:

– Dette blir som å sette utfor bakken med kassabilen din. Hvis noen roper til deg underveis at bilen mangler bremser, er det ingenting du kan gjøre, sa han.

Øyvind Fluge (KrF) som var ordfører da Vegvesenet arrangerte åpningsfest i 1992, er forundret over statens nye holdning: – Jeg ser ingen stor forskjell på vegvesenets åpningsfest og brostyrets sluttfest, sa han.

Fluge er dessuten kritisk til at veivesenet nå overlater til Askøy å koste perleraden. Dette var en del av vedlikeholdet som veivesenet påtok seg. Nå må Askøy sammen med Øygarden og Hordaland fylkeskommune bruke 1,5 millioner på å fikse lysene. Deretter tar BKK regningen for vedlikeholdet.

1,3 millioner kroner er til overs når perleraden og festen er betalt. Dette skal veivesenet bruke på å utbedre Askøy-veier, fortrinnsvis Strusshamnskrysset.

VEGAR VALDE
Amundsen, Paul S.