Den uvanlig hissige muggsoppen Stachybotrys ble oppdaget i Universitetets lokaler på Sydnesplass og i Øysteins gate i mai. Siden da har ansatte og studenter snufset, harket og tygget hodepinetabletter. Mange har nå vært til helseundersøkelse. Nesten samtlige har fått bekreftet mistanken: Muggsoppen er skyld i plagene deres. Dundrende skallebank, svimmelhet, såre øyne og rennende neser er resultatet for mange etter en dag på jobben.

— Elendig informasjon

Verst rammet er Institutt for kulturstudier og kunsthistorie. Bergens Tidende har snakket med mange ansatte og studenter. Alle forteller den samme historien: Innemiljøet er svært utrivelig. - Helt håpløst og veldig frustrerende. Jeg får skallebank og har vansker med å konsentrere meg, sier hovedfagsstudent Ann Kristin Ramstrøm. - Informasjonen er elendig. Jeg føler meg som en hypokonder. Blir jeg syk av muggsoppen, eller er det bare noe jeg innbiller meg? Jeg trekker uansett pusten dypt hver gang jeg kommer ut i frisk luft, legger hennes studentkollega Marte Oldervoll til. Ved første øyekast ser de nyoppussede lokalene på Sydnesplass 13 riktig så trivelige ut. Men det sitter skumle ting i veggene. Bergens Tidende besøkte instituttet i går. Den dårlige luften slo imot oss.

Evakuering

Hovedfagsstudentene mener problemene går ut over arbeidsinnsatsen. - Vi og de ansatte må bruke energien på muggsopp, ikke forskning. Det holder ikke, sier de. Store deler av første og andre etasje er allerede stengt. Nå vurderes det om hele bygget må evakueres. Universitetets bedriftslege, Knut Rasmus Kyvik, bekrefter at situasjonen er ille. - Dette er en fryktelig vanskelig sak. Vi jobber på spreng, forsikrer han. Bedriftslegen har ledet helseundersøkelsen som ble satt i verk i mai. 40 er kontrollert. Kyvik medgir at mange andre også sliter. - Hvilke plager dreier det seg om? - Hovedsakelig irriterte slimhinner, trøtthet og hodepine. Vi undersøker også om flere kan ha fått allergiske plager. De kommer vi til å følge tett fremover, sier han. Legen presiserer at få har sykemeldt seg.

Slutt på tålmodigheten

Tålmodigheten til ansatte og studenter nærmer seg bristepunktet. Men Universitetet kan ikke love dem noe snarlig løsning. Nå skal SINTEF se nærmere på tilstanden. - De endelige analyseresultatene er ikke klare før mot slutten av året, sier avdelingsdirektør Martha Knapskog Skauge ved Universitetets eiendomsavdeling.