— Å faen.

Fortvilte ekspeditører i motebutikken Amanda står søkkvåte i bare sokkelesten og sturer. Hele lageret i kjelleren er fylt med vann, etter at en vannledning på fortauet utenfor sprakk i formiddag. Store mengder av vårens heteste mote er forvandlet til møkkete våtfiller. Nå er det bare å gjøre klart for vannskadesalg...

- Fortauet svulmet

— Det var helt vilt. Jeg holdt på med mitt i butikken, da fortauet utenfor plutselig begynte å svulme. Til slutt ga asfalten etter for trykket, og vannspruten sto, forteller Gry Kyvik.

«Hjelp, kjelleren!», var den første tanken som slo ekspeditøren. Og ganske riktig:

— Etter hvert begynte vannet å trenge inn i kjelleren. Nå har vi nesten vann opp til klærne, sukker Kyvik - med en stabel ødelagte klær i hendene.

Daglig leder i Amanda-butikken, Berit Senneseth, er bekymret over omsetningen i fete maidager. Det er foreløpig umulig å si hvor mye som er ødelagt, men det ser ikke så bra ut. Nå må vi jobbe dag og natt, for å komme oss på fote så fort så mulig. Aller helst håper jeg at vi kan åpne allerede i morgen, sier hun.

Skole oversvømt

Også i kjelleren på Danielsen videregående skole, flommet vannet inn i formiddag. Ledelsen ved skolen frykter store vannskader.

— Plutselig sto vannet rett opp. Strømmen ved skolen gikk umiddelbart, sier Danielsen-eleven Frank Mølmedal, som befant seg utenfor da fortauet nærmest slo krøll på seg.

Da bt.no kom frem til stedet, rant vannet i strie strømmer rundt hele kvartalet.

— Det var brudd i et 450 millimeters rør med drikkevann. Vi måtte stenge av vanntilførselen til stor deler av Bergen sentrum en periode, men nå skal de fleste ha fått vannet igjen, sier vaktoperatør Stein Ove Boland ved Vaktsentralen i Bergen kommune til bt.no.

Brannvesenet, politiet og folk fra kommunen er på stedet. Politiet har sperret Kong Oscars gate for trafikk.

— Det kan ta lang tid før trafikken går som normalt, får bt.no opplyst fra politi på stedet.

FOTBAD: Gry Kyvik leter etter moteklær hun kan redde i vannmassene.
FOTO: HELGE SUNDE