KRISTIN JANSEN

— De hadde en bønnestund og ba Gud om beskyttelse foran det som skulle skje, sa tiltaltes fraseparerte kone da hun vitnet i går.

Tydelig nervøs forklarte den 29 år gamle kvinnen seg for retten. Like ved siden av henne satt den tiltalte eks-mannen. Uten å foretrekke en mine hørte han på sin tidligere kone som naglet ham til drapet på deres handikappede leieboer. Flere ganger skal KrF-politikeren ha betrodd seg til henne om hva han hadde vært med på. Blant annet skal han i detalj ha fortalt om møtet mellom broren og han selv, der de planla hva som skulle skje med Mentz.

— Broren hadde med seg hansker til Toppenipa, slik at drapet kunne skje uten å avsette spor. Han hadde muligvis også et våpen med lyddemper, sa eks-konen.

Skulle på bedehuset

De to brødrene skal ha møtt hverandre kvelden før drapet. KrF-politikeren skal ha sagt til konen at han skulle til bedehuset for å be. Hun forteller at hun ikke kjente til at mannens yngre bror var på besøk.

— Jeg syntes det var veldig rart at han hadde vært her uten at jeg fikk beskjed. Vi hadde et godt forhold til hverandre, sa hun i retten.

Etter at eks-konen oppdaget at mannen hadde løyet gang på gang både overfor henne og for politiet, ble hun svært opptatt av at han skulle tilstå alt han hadde gjort.

— Jeg var lenge sikker på at han snakket helt sant om alle ting. Vi hadde et utrolig godt ekteskap og jeg stolte 100 prosent på ham. Men så fortalte politiet om alt som ikke var sant, sa eks-konen.

Den første betroelsen kom hjemme i huset på Toppe. Ekteparet hadde nettopp spist frokost på sengen og lå tett inntil hverandre. Ingen av dem hadde planer for dagen.

— Hjertet hans dunket hardt og kroppen var helt stiv. Da jeg spurte om det var for min skyld svarte han ja, sa eks-konen

Senere skal 33-åringen ha fortalt om planleggingen i detalj. Han har ifølge eks-konen også vurdert å tilstå drapet.

- Spurte Gud om tilståelse

— Han fortalte at han hadde spurt Gud tre ganger om han skulle tilstå. Gud hadde svart nei alle gangene - og da ville han ikke gjøre det, fortalte eks-konen.

Selv om hun etter den første betroelsen hadde lovet ikke å gå til politiet, gjorde hun det likevel. Allerede samme dagen som hun fikk tilståelsen fra mannen oppsøkte hun en av etterforskerne for å fortelle det hun visste.

29-åringen ga i retten sterkt uttrykk for at hun ønsket å få frem sannheten om drapet på den tidligere leieboeren, men hun benektet at hun gjør dette for å redde eks-mannen fra fortapelsen.

— Det er ikke sant i det hele tatt. Jeg ville at han skulle uttale seg sant, særlig fordi han fremstilte seg som kristen. Men jeg har aldri sagt at jeg skulle berge han fra helvete, sa hun.

Eks-konen fortsetter forklaringen torsdag.