Det var i grålysningen torsdag to Bell 412-helikopter fløy i formasjon ved Vindalvatnet i Os kommune.

Plutselig ble piloten i det ene helikopteret blendet av en grønn laserstråle, som ikke hadde noe med den pågående militærøvelsen på Vestlandet å gjøre.

Piloten må gjennom omfattende helsesjekker

OberstløytnantTerje Bruøygard

Ifølge Midtsiden, som omtalte saken først, måtte helikopteret returnere til basen, før piloten ble sendt til Haukeland Universitetssykehus for kontroll.

— Vi ser på det som en svært alvorlig sak, sier pressetalsmann i Hæren, oberstløytnantTerje Bruøygard.

Vet ikke hvem som står bak

Et sveip over øyet med lyset fra en laserpenn, kan føre til permanent skade på øyet. Det fører også til at man mister nattesynet.

Det er svært strenge krav til synet for piloter i Forsvaret, som vil anmelde hendelsen til politiet.

— For det første kan det være helseskadelig. Men det blir også en lang byråkratisk prosess etter dette, piloten må gjennom omfattende helsesjekker, sier Bruøygard.

Det vil imidlertid bli vanskelig for politiet å finne ut hvem som fyrte av gårde laserstrålen mot forsvarets helikopter.

— Vi vil gjøre noen etterforskningsskritt, men det er klart at dette er ingen enkel oppgave, sier politioverbetjent Audun Hadler-Olsen ved Os lensmannskontor.

- Vet ikke hva de driver med

Klokken 08.10 torsdag morgen fikk de melding om hendelsen fra tårnet på Flesland.

Politiet mistenker at det kan være barnestreker.— I så fall vet de ikke konsekvensen av det de driver med. Vi oppfordrer sterkt foreldre til å snakke med barna om dette.

Dette var den andre hendelsen hvor et av Forsvarets helikoptre blir belyst med laser under den pågående øvelsen på Vestlandet.

Den første episoden skjedde 13. november ved Steinsneset, skriver Forsvaret på sine nettsider.

Må ha tillatelse

Bruk av laserlys mot fly rammes av straffelovens paragraf 150 og 148. Det innebærer at man kan bli straffet med både bøter og fengsel.

Politioverbetjent Audun Hadler-Olsen sier han ikke har hørt om lignende tilfeller i området tidligere.

  1. januar 2011 trådte det i kraft en ny strålevernforskrift, som gjør at man ikke lenger kan kjøpe laserpekere i leketøysbutikken.

Privatpersoner trenger godkjenning fra myndighetene før de kan gå til innkjøp av slike.

I 2010 ble det rapportert inn 155 tilfeller der fly er blitt forstyrret av laserlys fra bakken.