Det ble slått full alarm på Flesland grytidlig tirsdag morgen etter melding om at det var funnet en mistenkelig koffert på et bagasjebånd. Politiet sperret av et stort område utenfor inngangspartiet av flyplassen. Ingen slapp inn. På bildet øverst til høyre viser vekterne som kom over bagen frem årsaken til storalarmen.

I 9-tiden ble alarmen avblåst. Det viste seg at den mistenkelige bagasjen var en forsvarsbag.

— En ansatt i Forsvaret kontaktet oss. Han var stille fortvilet. Det var hans bag, og den inneholdt saker de skulle bruke til en øvelse. Innholdet i bagen var ikke sprengstoff, men det kunne minne om det, sier operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt.

— Hvis operasjonsleder sier det er det, er nok det riktig, sier politistasjonssjef Norvald Visnes ved Fana politistasjon.

- Men burde ikke forsvaret sagt ifra at de skulle sende denne kofferten?

- Stolte

  • Det har jeg ingen kommentar til. Men jeg regner med forsvaret har sine rutiner og at etterforskningen vil vise om rutinene er brutt, sier Visnes.

Ruteinfo: Oversikt over avganger og landinger på Flesland

Sikkerhetssjef Lasse Solberg (bildet) på Flesland fikk en hektisk start på dagen.— Når først så gale skjer at alle må evakueres, så er det godt å se at alle har gjort det de skulle. Alt er gjort etter boken, skryter han.

Han forteller at den aktuelle bagen gikk gjennom screeningen. Så gikk alarmen.

— De som oppdaget det er både glade og stolte over at de stoppet denne bombelignende gjenstanden. Det er bra at kontrollen er så streng som den er, sier Solberg.

Han er rystet over det han mener er korttenkthet blant forsvarsansatte.

— Sånn skal ikke skje. Det er skremmende at Forsvaret sender noe slikt. De kunne bare tatt kontakt med oss på forhånd, så skulle vi sørget for at gjenstanden ble sendt på en trygg og forsvarlig måte, sier Solberg - og viser til at det daglig fraktes jaktutstyr rundt i landet.

- Hvordan så utstyret i bagen ut?

— Det er ikke så lett å oppdage om man ikke vet hva man ser etter.

- Hadde vært bekymret

Visnes sier også at gjenstanden i kofferten er av den typen som ikke burde komme gjennom sikkerhetskontrollen.

— Jeg hadde vært bekymret dersom sikkerhetskontrollen ikke hadde fanget opp denne bombelignende gjenstanden, sier Visnes.

Han forteller at eieren av kofferten ikke skulle reise med fly selv. Det var en kollega som skulle sende den med fly til han i Trondheim. Kofferten er beslaglagt av politiet og eieren vil bli avhørt.

Full alarm

  • De første meldingene tydet på at det kunne være sprengstoff i kofferten, opplyste operasjonsleder Bjarne Flokenes i Hordaland politidistrikt til bt.no klokken 06.40 tirsdag morgen.

Politiet sendte bud på en bombeekspert fra Oslo. Samtidig dukket en gruppe fra minedykkerkommandoen ved Haakonsvern opp ved 8.45-tiden, klar til å aksjonere.

Minerydderne gikk like før klokken 09.00 i møte med politistasjonssjef Norvald Visnes. Lederen av mineryddergruppen hadde da bedt om å få se røntgenbilder av kofferten.

Like etter ble altså alarmen avblåst.

- Hvorfor sendte dere bud på folk fra Oslo når det finnes ekspertise på Haakonsvern?

  • Vi forholder oss til Forsvarets operative hovedkvarter i Bodø, og de har sine folk, sier operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt.

— Jeg går ut fra at det er FOHK som har rekvirert dem. Jeg antar at de har kontroll på situasjonen og at det er en samkjøring, sier han.

Stengt i timevis Passasjerer og ansatte på Flesland ble skysset til Scandic-hotellet etter å ha frosset utenfor terminalen grytidlig tirsdag morgen.

Ved 8.15-tiden ble de informert av flyplassjef Alf Sognefest.

— Flesland åpner tidligst i 11-12-tiden, kanskje senere enn det også, fortalte Sognefest da.

— Frem til tolv blir mellom 5000 og 10.000 passasjerer rammet, anslo han.

Jeg har opplevd at man tømmer innsjekkingen tidligere, men aldri at hele flyplassen stenger på denne måten Lars Christian Larsen, Flesland-ansatt

Bombegruppe Den mistenkelige bagasjen ble trukket til side like etter at vektere kom over den.

— Vi satte i gang voldsomme sikkerhetstiltak, men slik må det være når situasjonen er så uavklart, sa operasjonsleder Terje Hilland.

— Jeg synes passasjerne tar det veldig bra, selv om Avinor-ansatte også er forhindret fra å gjøre jobben slik de kan. Jeg er veldig glad for det nye hotellet, slik at folk ikke står ute og fryser, sier Alf Sognefest.

Baggasjebånd

Operasjonsleder Hilland forventet at flyet med eksperter fra politiet i Oslo og Forsvaret skulle lande klokken 09.30. Om bord var også en bombehund. Ekspertgruppen gjorde tirsdag formiddag vendereis.

- Hvordan ble kofferten oppdaget?

— Den ble liggende igjen på bagasjebåndet, og så gjennomlyst. Flere personer oppfattet den som mistenkelig, og det ble slått alarm, sier Hilland.

- Hva var mistenkelig?

— Det som er observert i kofferten, minner om et sprenglegeme.

— Det står en lapp på den, men ingen får røre kofferten før politiet har finsiktet den.

Ifølge Alf Sognefest ble det observert det som minner om ledninger i kofferten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Stengte dører bt.no fikk tirsdag morgen en rekke henvendelser fra både passasjerer og ansatte som ikke kom seg inn i avgangshallen på Flesland.

— Det er stengte dører, sa Lars Christian Larsen, som jobber i Hertz bilutleie.

Han sto klokken 06.50 utenfor terminalen og frøs seg fordervet - sammen med mange andre.

— Det er bikkjekaldt, sa Larsen.

— Jeg har opplevd at man tømmer innsjekkingen tidligere, men aldri at hele flyplassen stenger på denne måten.

Måtte avlyse på sykehuset 18 år gamle Sabrina Børilden fikk i 7.20-tiden beskjed om at det kunne gå flere timer før Flesland kunne bli åpnet.

— Jeg skulle til kontroll på Rikshospitalet i Oslo, men nå må jeg avlyse, sa 18-åringen.

Flesland akkurat nå: Se vårt webkamera