• Det ble funnet en del avfall som nok dessverre stammer fra Forsvarets aktiviteter.

Søndag skrev BT om opplevelsene til turgåer Linda Vabø på Fanafjellet i helgen. Hun gikk i skogen på motsatt side av Fanaseteren i Bergen.

— Det begynte å dukke opp brukt dopapir flere steder, og det som trolig var ekskrementer fra mennesker. Det lå også røykpakker, masse røde patronhylser og annet boss slengt, sa Vabø.

«Trist!»

Det var lørdag hun gikk turen på Fanafjellet med hundene sine.

Det kan se ut som om området er benyttet av en avdeling fra Hæren

Terje Kogstad, miljøvernoffiser

Vabø syntes forsøplingen var «kvalmende og ekkel».

Hun mistenkte med en gang at det var rester etter Forsvarets storøvelse i Hordaland i november.

Slik lød oppdateringen hennes på Facebook etter turen: « En ellers så trivelig tur på Fanafjellet ble i dag ødelagt etter forsvarets øvelse de siste ukene. Dopapir, menneskelige ekskrementer, boss og patroner fløt fritt. Trær var kjørt ned, store sår i naturen som ikke vil gro på åresvis. Trist! »

BT kontaktet blant andre Haakonsverns miljøvernoffiser, orlogskaptein Terje Kogstad, om saken. I helgen lovet han at han ville undersøke saken nærmere.

- Dessverre fra Forsvaret

Tirsdag dro han på befaring i området.

Dopapir, menneskelige ekskrementer, boss og patroner fløt fritt

Fra Vabøs Facebook-status etter turen

Som miljøvernoffiser på Haakonsvern er han ansvarlig for å bistå Hæren med eventuelle naturskader etter øvelsen - og få orden på dem. Konklusjonen hans etter befaringen:

— Ut fra funnene og kjøresporene, kan det se ut som om området er benyttet av en avdeling fra Hæren. I forbindelse med befaringen ble det funnet en del avfall som nok desverre stammer fra Forvarets aktiviteter.

Nå lover Kogstad snarlig affære - selv om han ikke har fått bekreftet at Forsvaret var i området under øvelsen.

- FOR GALE: - Hvis det jeg så kommer fra militærfolk, synes jeg det er for gale. De må jo kunne rydde etter seg, sa turgåer Linda Vabø til BT i helgen.
PRIVAT

— Gjennom øvelsen har forskjellige avdelinger fra Forsvaret vært utplassert en rekke steder over store deler av Hordaland. Men dette skal vi ordne opp i, uansett hvilken avdeling som har vært der, sier Kogstad.

Rydder onsdag

Nå vil Sjøforsvaret ved Haakonsvern orlogsstasjon sende eget personell til Fanafjellet for å rydde opp. Det skjer onsdag.

— Målet er å sette området tilbake i den stand det var før Forsvaret tok det i bruk, proklamerer miljøvernoffiseren ved marinebasen.

I helgen presiserte han at det er avdelingene som er på øvelse som har ansvar for å rydde opp etter seg.

Etter øvelsen i november har hele øvelsesområdet blitt rekognosert over to dager, og det er laget lister over alt som skal utbedres.

— Vi har vært mye ute og sett på både veiskader, markskader og eventuell forsøpling, sa Kogstad i helgen.