• Sønnen min spurte om det var krig, sier beboer Lise Bunes. Forsvaret lover å ta mer hensyn.

Onsdag kveld i åttetiden hørte Lise Bunes og familien flere skudd utenfor vinduet. Hennes to barn på under tre år våknet og ble tydelig skremt av det som skjedde, mens sønnen på åtte år spurte om det var krig.

— Han ble selvfølgelig redd. Det var rett utenfor stuevinduene våre. Det var kanskje hundre meter unna. Det var ganske ekkelt, bråkete og skremmende, forteller Bunes.

Hun begynte å filme hele seansen. På videoen hører man lyden av skudd, og ser hvordan det lyser opp nede ved sjøen nedenfor huset deres.

Fikk ingen advarsel

Bunes forteller at de ikke har fått noen advarsel om at det skulle være øvelse i området. Hun mener dette gjør saken enda mer kritikkverdig.

— Da hadde vi i hvert fall visst at det kom, og kunne fortalt barna dette. Det er ti-femten hus her i området og det er flere rundt her med barn. Kan de ikke velge et sted å øve hvor det ikke bor folk? spør hun seg.

Bunes forteller at det er båter fra MTB-våpenet som holder til i Bekkjarvik, og at det trolig er de som trener.

— Vi hører dem ganske ofte. De bråker noe kollosalt, men aldri så ille som denne gangen, sier hun.

Var for nær bebyggelsen

Bunes la ut videoen på sin Facebook-side, og har her fått massiv støtte.

— Det er ikke bare vi som reagerer. Flere andre har hørt bråk om nettene, sier hun.

Kommandørkaptein Ståle Kasin bekrefter at det har vært øvelse på tidspunktet Bunes har hørt skuddene. Han innrømmer at det også ble avfyrt skudd for nær land.

— Det ble skutt med løs ammunisjon frem til klokken 19-20. Slik jeg har forstått det, ble politiet kontaktet av noen i Bekkjarvik i forbindelse med høy lyd onsdag kveld, og politiet tok dette opp med øvingsledelsen om bord. Basert på tilbakemeldingen fra Politiet ble det gjort en vurdering av øvingsledelsen om bord og fartøyets ledelse hvor de konkluderte med at det hadde blitt løsnet øvelsesskudd litt for nært tettbygd område, skriver Kasin i en e-post til BT.

Ifølge kommandørkapteinen var skytingen allerede avsluttet, da klagene ble mottatt. Han understreker at sikkerheten hele tiden ble ivaretatt både overfor sivilbefolkning og egen besetning under øvelsen.

Lover å ta mer hensyn

Til tross for klagene, vil Forsvaret fortsette med øvelsene i Austevoll. Men Kasin håper å holde et godt forhold til lokalbefolkningen i fremtiden, og lover å ta mer hensyn.

— Vi har hatt og ønsker fortsatt å ha et godt forhold til lokalbefolkningen, og både planlegger og gjennomfører øvelser slik at det ikke skal forstyrre sivilbefolkningen. I forbindelse med framtidige øvelser som inkluderer skyting med øvelsesammunisjon kommer vi til å ta ennå større hensyn for å unngå skyting nært tettbygd strøk, skriver kommandørkapteine.

Forsvaret vil likevel ikke varsle sivilbefolkningen om øvelser, men holder frem med varsling av politiet slik som tidligere.

SKREMMENDE: Lise Bunes og sønnen Eskil kvapp noe voldsomt da de plutselig hørte skudd utenfor stuevinduet. - De kunne i hvert fall ha varslet oss på forhånd, sier mamma Bunes.