Denne teorien ble i går lansert under en voldtektssak i Bergen tingrett. Forsvarsadvokat Jørgen Riple gikk langt i å antyde at fornærmete bare innbilte seg at hun hadde vært utsatt for et seksuelt overgrep.

— Jeg skal ikke påstå at du bevisst lyver i retten, men jeg tror likevel ikke du forteller hva som faktisk har skjedd, sa advokaten til den 29 år gamle kvinnen som skal ha blitt voldtatt og holdt innesperret i en leilighet i Bergen.

Naken i gaten

Kvinnen beskrev et nachspiel som utviklet seg til et sex-mareritt. Det hele begynte på nattklubben Garage. Der traff hun en perifer bekjent, gitaristen i et norsk blackmetalband. Ved stengetid ble de to enige om å fortsette festen i hans leilighet. En kamerat av gitaristen slo følge.

— Vi drakk vin og snakket sammen. I begynnelsen var det hyggelig. Det siste jeg husker skikkelig er at han masserte beina mine. Så er det ganske svart.

Kvinnen husket bare bruddstykker av de neste timene. Hun minnes at hun ble slått i ansiktet og tvunget til gruppesex. Først etter en time klarte hun å rømme. Kun iført et håndkle løp hun ut og stoppet en tilfeldig bilist.

— Jeg rev bare med meg et håndkle. Det var ikke i mine tanker å kle på meg først. Jeg sto naken ute i gaten og var livredd for at de skulle følge etter meg.

«Dette er søkt»

Etter at kvinnen hadde forklart seg om gruppevoldtekten, ble hun krysseksaminert av forsvarsadvokatene. De var opptatt av at 29-åringen også tidligere hadde vært utsatt for seksuelle overgrep.

— Ja, jeg ble voldtatt for lenge, lenge siden. Jeg var 17 år. Det var ikke lett å komme over.

Forsvarerne gjorde også et poeng av at kvinnen har en fortid som rusmisbruker. Hun brukte både amfetamin og ecstasy jevnlig i en periode på 90-tallet. Noen timer før hun skal ha blitt voldtatt av de to mennene, hadde kvinnen røykt hasj.

Forsvarerne mener at rusmisbruket og minnene om en traumatisk voldtekt, kan ha gitt kvinnen vrangforestillinger. Hun har hatt frivillig sex, og etterpå innbilt seg at det var et overgrep.

— Dette er momenter som vil kunne bli poeng i min prosedyre, sier Jørgen Riple til BT.

Bistandsadvokat Grethe Gullhaug har liten sans for forsvarernes taktikk.

— Jeg synes dette er søkt. Min klient har hele tiden vært redd for ikke å bli trodd. Hun opplever det som vondt å bli fremstilt på denne måten.

De to tiltalte er tidligere pleiemedhjelpere ved Sandviken Sykehus. De risikerer flere års fengsel om de blir funnet skyldige.

Den ene av de to er tidligere dømt for grov vold. Mennene nekter straffskyld. De innrømmer å ha deltatt i gruppesex, men hevder det skjedde frivillig.