BT skrev i går om en 18-år gammel gutt som satt innesperret på en liten betongcelle i kjelleren på politihuset. Der hadde han sittet 23 timer i døgnet i en hel uke.

Dette er brudd på regelen om at ingen skal sitte lenger enn ett døgn etter kjennelsen for varetektsfengsling.

Håpet på vanlig celle

— Vi kunne begjært ham løslatt tidligere, men siden det var fare for at han skulle gli tilbake i rusmiljøet igjen, valgte vi å la være. Vi håpet at han heller skulle bli overført til en vanlig varetektscelle og bli der til han kunne begynne på behandling for rusproblemer, sier advokat Jørgen Riple.

Slik gikk det ikke. Torsdag kveld ble han sluppet ut.

— Etter at han har sittet under slike forhold i syv dager, er det provoserende og fortvilende at de bare slipper han ut slik, sier Riple.

Riple viser til at gutten, som også har en ADHD-diagnose, er svært motivert for behandling.

- Orket ikke lenger

— Mener du at politiet burde holdt ham noen dager til i håp om å finne en annen fengselsplass for ham?

  • Nei. Torsdag kveld orket han ikke å sitte der lenger. Men det er en fallitterklæring for samfunnet at man ikke greier å finne plass til en som er så motivert for å komme bort fra rusmiljøet, og isteden bare slipper ham ut slik - med fare for at han sklir rett tilbake, sier han.

BT greide ikke å få tak i noen i politiet som kunne kommentere saken i går kveld.

— Det er nærliggende å tro at de løslot ham fordi de ikke ville ha ansvaret for ham lenger. Han hadde sittet så lenge at man ikke kunne se bort fra varig psykisk skade av isolasjonen. Det begynte også å nærme seg et lovbrudd å ha ham der, sier Riple.

Advokaten ser likevel et håp om at det skal gå bra med ungdommen. I neste uke skal 18-åringen og han ha et møte med sosialetaten i den kommunen gutten er fra.

18-åringen ble varetektsfengslet i forrige uke etter at han ble pågrepet og siktet for biltyveri. Fengslingsgrunnlaget var fare for gjentagelse.