I 2004 fikk Litlekalsøy (52) oppfylt halve landets drøm: Gevinst på flere millioner kroner i Lotto eller Vikinglotto. Pengene plasserte han trygt og godt i Sparebanken Vest.

Gleden over rikdommen ble dessverre kortvarig for Flaktveit-mannen. I januar 2006 døde han.

Men det som skjedde ukene før han døde har forundret både sønnene og politiet.

— En ufattelig merkelig historie, sier Kent Roger Litlekalsøy, en av sønnene.

Videoopptak fra banken

Like før jul i 2005 kontaktet Jarle Gunnar Litlekalsøy banken sin og fortalte at han ville ta ut fire millioner kroner. I kontanter.

21. desember møtte han opp i filialen på Korskirkeallmenningen. Der fikk han overlevert pengene i bunter og la dem i en stresskoffert.

— Fra banken fikk vi opplyst at han møtte alene. Videoopptak viser at han går ut i regnværet og mot gamle Norges Bank, runder hjørnet og forsvinner. Der slutter alle spor, sier politiadvokat Tore Johan Sørland ved Hordaland politidistrikt.

To dager senere dro Litlekalsøy, som i mange år jobbet på ferger i bergensområdet, til Gran Canaria sammen med kjæresten.

Om han tok med seg pengene er uvisst.

I begynnelsen av januar døde han av blodpropp, ifølge familien.

— Han ble obdusert, det ble gjennomført en rettslig høring og man konkluderte med at det var en naturlig død, sier Tore Johan Sørland.

- Sjekket bankbokser

Litlekalsøy ble sendt hjem til Norge der han ble begravet. En av sønnene, Kent Roger Litlekalsøy, fikk fullmakt til å avslutte boet. Det var under et møte med en konsulent i Sparebanken Vest han fikk vite at faren hadde tatt ut fire millioner.

— Jeg ble sjokkert, selvfølgelig.

Kort tid etter anmeldte en advokat saken på vegne av familien.

Arvingene har også leitet etter pengene, blant annet i leiligheten faren bodde alene i på Flaktveit i Åsane.

— Vi gjennomsøkte alle gjemmesteder som tenkes kunne i leiligheten. Jeg sjekket også oppbevaringsboksene på Flesland, Strandkaiterminalen og Bystasjonen, sier Litlekalsøy.

Faren var hyppig gjest på Børs Café.

— Jeg var innom og forhørte meg, ba de være på utkikk etter folk som plutselig brukte mye penger. Uten resultater.

- Ingen mistenkte

Politiet hadde ikke stort mer hell med seg. De snakket med kjæresten, sønnene og banken. Opptakene fra overvåkingskameraene viste ingen bil som ventet på utsiden, der registreringsnummeret kunne vært et spor. Han hadde heller ikke mobiltelefon som kunne avslørt interessante forbindelser.

I juni i fjor henla politiet saken som uoppklart.

— Det er viktig å få frem at vi ikke hadde noen mistenkte, sier politiadvokat Sørland.

Det er ikke engang sikkert at det er begått noen straffbare handlinger.

Verken politiet eller arvinger kan gi BT annet enn løse teorier om hvorfor han tok ut et så stort beløp og hvor pengene kan ha blitt av. Her er noen av teoriene:

  • Han tok dem med til Spania for å kjøpe en eiendom.

— Lite sannsynlig. Få vil ta sjansen på å sjekke inn en koffert med fire millioner. Å ta den med som håndbagasje er risikabelt. Så mye penger er vanskelig å få gjennom sikkerhetskontrollen uten at det blir oppdaget, sier Sørland. Dessuten ville det vært mer fornuftig å ta ut pengene i Euro.

- Simpelt gjort

  • Han ville kjøpe eiendom i Spania av en nordmann med betaling i norske kroner i Norge. Men noe skjøte er ikke funnet.
  • Han gravde pengene ned et eller annet sted, uten å fortelle noen om det.
  • Noen fikk av en eller annen grunn overlevert pengene etter at han var i banken. Enten som betaling for noe eller for å ta vare på dem for ham.

Kent Roger Litlekalsøy innrømmer at han er en smule forbannet over at pengene er borte.

— Hvis noen har tatt pengene, så er det simpelt gjort å stjele fra arven, sier han.

— Vi er veldig interessert i å vite hvor pengene er blitt av. Dersom noen vet noe om det, så ber vi dem ta kontakt med politiet.

Etter ønske fra familien har BT gjengitt navnet til Jarle Gunnar Litlekalsøy.

Jarle Gunnar Litlekalsøys sønn Kent Roger ble sjokkert da han fikk høre om farens millionuttak.
Deisz, Ørjan
SISTE SPOR: Politiet sjekket på bankens videoopptak om Litlekalsøy ble plukket opp av en bil utenfor banken. Men han gikk bare bortover fortauet og forsvant rundt hjørnet ved gamle Norges Bank.
Odd Mehus
MILLIONMYSTERIUM: Hvor ble det av denne stresskofferten med fire millioner i? Jarle Gunnar Litlekalsøys sønner har leitet i leiligheten hans og sjekket bankbokser flere steder. Nå håper de på hjelp fra BTs lesere.FOTO: SPAREBANKEN VEST