Bergen Reiselivslag feirer sitt 25-årsjubileum i disse dager, sprunget ut av den tidligere TTK, Turisttrafikkomiteen for Bergen og Hordaland (en periode også Sogn og Fjordane, og en kort periode Møre og Romsdal). Som laget selv forteller har det i løpet av disse 25 årene som paraply(!) organisasjon for over 400 medlemsbedrifter sett en tredobling i antall turister til Bergen. Sannsynligvis Norgesrekord! sier de, og vi har ikke på noen måte tenkt å motsi dem.

Jubileet skal feires på så mange måter. Og reiselivslaget tar i bergensk optimisme sikte på å få 250.000 frittgående bergensere som nye turistinformatører og byambassadører. Derfor selges Bergenskortet — som gir adgang og rabatter både her og der - for ikkuns 25 kroner, en tiendedel av den vanlige prisen. Når man har kjøpt det hos Turistinformasjonen på Vågsallmenningen, kan man med kortet i hånden gå ut og gjøre seg bedre kjent med byens mange attraksjoner og severdigheter.

Kjekt å vise frem Bergen

Er det noen som kjenner disse, er det byens guider. En yrkesgruppe som en gang i tiden ble ansett som en del husmødre med god tid og språkkunnskaper.

— Kunnskaper! korter Dagmar Jensen det til. Hun kommer fra Tyskland, fylte nettopp 80, har guidet i 45 år og var, sammen med kollega Kari Doran, de første guider som fikk Norges Vels medalje. Det skjedde da de hadde guidet i henholdsvis 40 og 30 år. Og Dagmar Jensen er «still going strong».

— Så lenge bena og hodet holder. For det er en trivelig jobb - det er kjekt å vise frem Bergen, sier hun begeistret. - Og det er ikke snakk om en pludrete bijobb. Vi må gjennom tøffe kurs og holde oss stadig oppdatert, for turistene vil gjerne vite hvordan vi har det og spør om det meste, skatter og avgifter, hva det koster å bo, og hvorfor det er så dyrt i Norge.

— Hva svarer du da?

— Tja, hva skal jeg svare?

Doene!!

— Bergens Reiselivslag kan prise seg lykkelig over at det har en så stor og tilgjengelig og kunnskapsrik guideflokk. Og sjåførene! De er utrolig smidige her i denne byen hvor de mange steder må tråkle seg frem og hvor det ikke akkurat kryr av parkeringsplasser for bussene. Det har vært etterlyst før, jeg vet det, men jeg sier igjen: Parkering! Og doene! Hvor skal de stakkars turistene gå?

Om ikke offentlige toaletter er blitt flere, er altså turistene det. Da Dagmar Jensen begynte sin virksomhet, kom det to håndfuller cruiseskip i løpet av sesongen - nå er det snakk om vel 200. Nasjonalitetene er også blitt flere, blant annet fra Asia og Øst-Europa. Men guidene kan varte opp med det meste av språk.

Likandes by

— Det mest vanlige nå er to timers bussturer. Det har nok med økonomien å gjøre. Vi får jo ikke vist all verdens på to timer - og så gjelder det ikke å tråkke hverandre ned på Bryggen og Troldhaugen.

— Men turistene liker Bergen, kan Dagmar Jensen med 45 års erfaringstyngde slå fast.

Det gjør bergenserne og. Guidenes byvandringer for bergensere er blitt meget populære. Og denne helgen kan man altså med Bergenskortet i hånden utforske byen på egen hånd.

FIKK MEDALJE: Dagmar Jensen og Kari Doran (t.h.) var de første guidene Norges Vels medalje for lang og tro tjeneste i 2002. På bildet er de sammen med tidligere ordfører i Bergen, Eilert Eilertsen.
ALLTID I RØDT: Den røde jakken og hvite blusen er guidenes arbeidsantrekk. Her er Dagmar Jensen i den gamle hansabyen Lübeck, da Bergen Guideforening fylte 50 år i 2002. ARKIVFOTO
VETERANAMBASSADØR: Dagmar Jensen har vært bergensguide i 45 av sine 80 år. Mottoet hennes er at turistene ikke skal huske henne, men huske hvor trivelig det var i Bergen.