— Jeg håper den fungerer som den skal, men jeg er nok litt spent på bivirkningene, sier Kenneth Voll.

I dag var han den første av i alt 60 bergensere som fikk sprøyten med vaksine mot fugleinfluensa . Med en mengde journalister og fotografer til stede, ble han stukket flere ganger i arm og skulder.

— Det gjør ikke særlig vondt, forsikret han de fremmøtte.

Personene som nå skal beskyttes mot den beryktede sykdommen fugleinfluensa, er alle friske og i alderen 20-40 år. De tilhører en svært eksklusiv klubb når de deltar i ”verdens første kliniske utprøving av H7N1 fugleinfluensavaksine”.

Kenneth Voll, som selv jobber på Haukeland Universitetssykehus, ble med i prosjektet etter å ha lest om det på sykehusets intranett.

— De trengte forsøkskaniner, og jeg hadde lyst til å bidra, sier han.

Mange vil være med

Ifølge overlege og professor Haakon Sjursen var det lett å finne personer som ville delta i fuglevirusprosjektet.

— Vi fikk veldig god respons. Det meldte seg flere enn vi trengte, så nå har vi litt og ta av til eventuelle nye prosjekter, sier Sjursen.

Hensikten med utprøvingen er å studere immunforsvaret og eventuelle bivirkninger etter vaksinasjonen. Både Kenneth Voll og de andre testpersonene observeres 45 minutter etter at de har fått sprøyten med vaksine. Etterpå får de med seg et skjema der de noterer ned alle former for bivirkninger.

— Noen vil kanskje få influensalignende plager etter 2-3 dager. Men vi regner ikke med at bivirkningene blir veldig plagsomme, sier Haakon Sjursen.

Prosjektet er finansiert av EU (”FLUPAN”), Universitetet i Bergen og Helse Vest, og er et viktig ledd i styrkingen av europeisk beredskap mot såkalte pandemier, verdensomspennende influensa.

— Vi trenger å få erfaring med fugleinfluensavaksiner. Det er alltid en reell fare for at det kan bryte ut en panemi. Derfor er dette viktig, sier Sjursen.

Gir viktig kunnskap

Utprøvingen er organisert av Influensasenteret ved Universitetet i Bergen og gjennomføres i samarbeid med Medisinsk avdeling, Seksjon for infeksjonsmedisin.

Studien skal gi viktig informasjon om fremstilling og effektiviteten av en ny fugleinfluensavaksine, og hvor lenge beskyttelsen varer, noe som vil komme godt med når en ny pandemi oppstår.

IKKE VONDT: Kenneth Voll var den aller første som ble vaksinert mot fugleinfluensa i dag. Her får han en injeksjon av overlege og professor Haakon Sjursen.