Klokken 05.53 ble et nytt samferdselskapittel mellom strilelandet og Bergen skrevet i Knarvik. Da forlot hurtigbåten «Fjordkatt» kaien i Knarvik, og den gjenåpnede snøggbåtforbindelsen mellom Nordhordland og Bergen var et faktum.

Flørste passasjer ombord var Kjell Alver fra Alversund. Han fikk servert kaffe av kaptein Nils Borge.

— Jeg prøvereiser for å se om båten kan matche bussen, sier Alver, som i det minste var fornøyd med kaffen han fikk servert av skipper Borge.

Fornøyd med starten

Ordførere og fylkesordfører Tom-Christer Nilsen (H) var på plass for å markere at Knarvik i Lindås og Frekhaug i Meland omsider har fått båtforbindelse til Bergen igjen. De lokale ordførerne var godt fornøyd med passasjertallene på de aller første turene.

Ifølge Strilen gikk 13 passasjerer i land i Bergen på snøggbåten «Fjordkatt» sin første tur. På andre turen kom 13 passasjerer om bord i Knarvik, mens 20 kom på da båten anløp Frekhaug. «Fjordkatt» har plass til 180 passasjerer.

For kaptein Nils Borge var det hyggelig å stå til rors i snøggbåten som mange håper skal avlaste rushtrafikken over Nordhordlandsbrua og veien gjennom Åsane.

— Veldig kjekt å begynne opp igjen her, sier Borge, som kommer rett fra kapteinsjobben på den nedlagte Flaggruten til den nyopprettede pendlerruten mellom Bergen og Nordhordland. Han har tidligere også vært kaptein på en av fergene som trafikkerte sambandet Steinestø-Knarvik før broen åpnet.

«Fjordens bybane»

Meland-ordfører Nils Marton Aadland (H) er godt fornøyd med «nyåpningen» av snøggbåtruten.

— Meland kommune har i flere år jobbet aktivt for å få etablert snøggbåtsambandet. Vi at mange av våre innbyggere ser frem til å bruke «fjordens bybane». De trafikale utfordringene på innfartsårene til Bergen blir stadig større, og snøggbåtforbindelsen blir et svært viktig tilbud til våre pendlere og andre som reiser til Bergen sentrum og områdene rundt, sier Aadland til kommunens egen hjemmeside.

Det har vært mye debatt rundt billettprisene på den nye snøggbåten. Et månedskort på strekningen Frekhaug-Bergen koster 1000 kroner. Ifølge Meland-ordføreren vil en pendler som reiser tur-retur med båten hver eneste ukedag, betale om lag 25 kroner per reise. Enkeltbillett vil koste 42 kroner.

Snøggbåten har fire avganger fra Frekhaug og Knarvik om morgenen og to om ettermiddagen. Fra Bergen har den tre avganger både om morgenen og ettermiddagen, ifølge ruten

170 passasjerer

— Det er en konkurransedyktig pris sammenlignet med buss, ikke minst når vi vet at reisetiden for snøggbåten fra Frekhaug til Strandkaiterminalen er på 21 minutter, sier Aadland.

Snøggbåten vil ikke ha innvirkning på rushtrafikken over Nordhordlandsbrua, til det er passasjertallene for små. Men de som velger å ta båten vil merke at de slipper unna rushtrafikken på veiene, sier fylkesordfører Tom-Christer Nilsen.

På dagens fire avganger fra Knarvik via Frekhaug til Bergen var det ca. 150-170 passasjerer, opplyser kaptein Nils Borge.

— Veldig mange av dem kjøpte kort, jeg tror en av passasjerene kjøpte for seks måneder fremover, sier han.

— Jeg tror passasjertallet vil øke betydelig over helgen, for dagen i dag og i morgen er to såkalte inneklemte dager. Dessuten er det vel en del skoler som ikke er i gang igjen før etter helgen, sier kapteinen.

SKIPPEREN: Kaptein Nils Borge trengte ikke vente lenge på ny jobb etter at Flaggruten ble nedlagt. Fra i dag er han kaptein på «Fjordkatt», som trafikkerer den nye hurtigbåtforbindelsen mellom Nordhordland og Bergen.
Erlend Spurkeland
SYKKEL-PASSASJER: Cristian Skurtveit fra Frekhaug tok sykkelen med på båten. Vanligvis kjører han til Eidsvåg og sykler videre til Minde. - Dagens sykkeltur blir mye kortere, sier Skurtveit.
Erlend Spurkeland