Se video av smellet!

Klokken 10.13 i formiddag ble første salve avfyrt. Den bestod av 100 kilo sprengstoff.

– Dette var en trivelig smell, en stor glede, sa Per Rune Henriksen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Han fikk æren av å trykke på utløserknappen.

Første ladning var som en kinaputt å regne sammenliknet med det som venter:

4-5 tonn sprengstoff

– Når vi setter i gang for fullt vil vi bruke ladninger på 4-5 tonn sprengstoff, sier skytebas Thomas Østerbø. Han var storfornøyd etter dagens salutt.

– Det er alltid vanskelig første gangen, før man vet hvor mye sprengstoff fjellet tåler. Men dette gikk helt perfekt. Fjellet her er veldig lettsprengt, sa han og smilte bredt.

Skytebasene skal sprenge seg gjennom 30 meter fjell før de når ned til taket på den eksisterende tørrdokken. Når fjellhallen er utvidet blir det lagt nytt tak på toppen. Det er enklere enn å presisjonssprenge for å få nøyaktig riktig høyde.

Det er beregnet at det vil ta 22 måneder å bygge dokken. Den har lenge vært en het politisk potet, men i dag var det lutter glede på Haakonsvern.

380 millioner

– Dette betyr at våre arbeidsplasser er sikret. Nærmere 200 arbeidsplasser ville stått i fare hvis de nye fregattene ikke kunne vedlikeholdes på Haakonsvern. Vi har stått på som bare pokker for å få dette til, sier klubbleder Tor Rasmussen.

– Politisk er det Arbeiderpartiet som bør få æren. Hadde ikke de vunnet valget ville vi ikke fått dokken. Regjeringsskiftet var avgjørende. Jeg kunne vanskelig vært gladere i dag.

Prosjektet har et økonomisk omfang på rundt 380 millioner kroner, opplyser Forsvarsdepartementet.

– Bygging av dokken forsterker Haakonsvern som Sjøforsvarets hovedbase, og dette vil gi betydelig positive ringvirkninger i området. Jeg vil nå sette i gang et arbeid for å se hvordan Forsvaret og sivile leverandører i fremtiden kan samarbeide om vedlikehold av våre nye fregatter, har forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen tidligere sagt.

RUNE CHRISTOPHERSEN (mms)
GLEDESDAG: De verkstedansatte feiret den nye tørrdokken med kake og kaffe i en fullsatt kantine.
RUNE CHRISTOPHERSEN (MMS)