— Åpner vi nå?

Badevakt Gina Wisnes ser spørrende på bademester Randi Pedersen.

Sjefen kikker forsiktig på klokken. Den er 10.59.

— Ja, kjør i gang!

Oransje velkomstplakater klistres opp i de store vinduene og garderobedørene åpnes. Men publikumsstrømmen uteblir.

— Studentene er vel på forelesning ennå. Men det er mange som har vært her og spurt når vi åpner, så det kommer nok folk etter hvert, sier Pedersen.

Planlagt i åtte år

Bassenget skulle egentlig ha åpnet for tre dager siden, men de femten badevaktene som trengs ble ikke uteksaminert før i går kveld klokken 21.

— Dette er en stor dag for både Universitetet og Studentsamskipnaden i Bergen (SiB). Vi åpner ett av Norges flotteste svømmebasseng i dag. Den første kunden kommer nok snart, sier idrettssjef Bård Johansen i SiB.

Han sier videre at bassenget har vært etterlengtet i lang tid.

— Et basseng har stått øverst på ønskelisten vår i mange år, og planleggingen av dette bassenget begynte for åtte år siden. Og nå er altså dagen kommet, sier Johansen.

Snart kommer hun. Den første kunden. NHH-student Iris Madeleine Kvæstad (19) fra Tysvær utenfor Haugesund stikker tærne forsiktig nedi bassenget og hopper snart uti. Hun var på fest i går, og synes det passer bra å begynne dagen med et bad.

— Jeg ringte på forhånd for å forhøre meg om når de åpnet. Bassenget er kjempebra. Veldig mange har ventet på dette, sier Kvæstad.

- Estetisk perle

Bassenget er 12,5x25 meter og er 3,8 meter på det dypeste. Det er laget av stål, og holder dermed lenger enn flisbelagte basseng.

— Stålen kostet tre millioner ekstra, men det er det verdt. Et stålbasseng har en driftstid på 25 år, mens et vanlig flisbelagt basseng kun varer i syv-åtte år. Man kan altså drive tre ganger så lenge med et stålbasseng, sier Johansen.

Studentsamskipnaden har fått kritikk fra enkelte som mener at det er for mye innsyn både innendørs og utendørs i det nye anlegget, og som frykter at folk ikke vil bade der i frykt for kikkere. Men Johansen avviser kritikken.

— Dette er en estetisk perle, og arkitektene har gjort en kjempejobb. Jeg kan ikke se at det skal være mer sjenerende å bade her enn på en badestrand, sier Johansen.

Bassenget er blant annet tilrettelagt for undervannsrugby, og Johansen sier at vinduene i bassenget gjør det lettere for publikum å følge spillet.

— I tillegg er vinduene gunstig for svømmeinstruktører. Det er for eksempel mye lettere for dem å følge med på benteknikken til elevene.

Kun studenter og ansatte

Det er foreløpig kun studenter og ansatte som får benytte seg av det nye anlegget. Men Johansen ser helst at det etter hvert også blir åpnet for andre.

— Det er Universitetet som må ta stilling til hvem som skal få bruke bassenget, og fra deres hold er det sagt at bassenget kun skal være for studenter og ansatte. Enn så lenge iallefall. Men mitt personlige standpunkt er at det bør åpnes også for folk i nærmiljøet, sier han.

Bassenget vil holde åpent 358 dager i året, og det vil til enhver tid være tre badevakter til stede.

Hva synes du om det nye svømmebassenget? Si din mening her.