Bare spør Casper Kleppe Reksten. I en alder av tre år er han nærmest for veteran innen pepperkakehuspynting å regne.

I dag var han på plass for tredje gang for å gjøre en innsats for Pepperkakebyen. Utstyrt med nisselue og navnevimpel – de rutinerte pynterne har sine triks for å kunne gjenkjenne huset sitt når Pepperkakebyen åpner – hadde han tatt med lillebror og debutant Robin (1) på den store pyntedagen.

Prøvesmaking pågår

For Robin sin del, besto debuten for det meste av prøvesmaking, riktignok. Men det er fullt lovlig, ifølge daglig leder, Steinar Kristoffersen i Bergen Sentrum:

— Kan skjønne det, her skal det prøvesmakes over en lav pepperkake.

I løpet av noen hektiske formiddagstimer skulle 650 pepperkakehus pyntes. 200 kilo melis, en palle med seigmenn, samt store mengder engelsk konfekt, vingummi og annet smågodt var gjort klart til de over tusen små og store pepperkakepyntere som var ventet.

Melis på taket — og i munnen

Og samtidig som køen utenfor vokste seg stadig lengre, kom den litt hektiske julestemningen smygende. Med «Deilig er jorden» på høyttalerne og flittige små og store bygningsarbeidere høyt og lavt. Midt i trengselen fikk Andreas Lønøy Olsen (2 ½) sitt første, saliggjørende møte med melisglasuren:

Mens en eldre gutt jobbet iherdig med å legge melistak på et hus, jobbet Andreas minst like uforstyrret med å skrape taket av igjen – og putte det i munnen.

- Endelig jul!

— Ingen jul uten, sier nissejenten Stine Veland (23). Hun var et eneste stort smil der hun delte ut rødbrus, melisglasur og plastkrus fylt til randen av fristende pynt. Det har hun gjort hvert år siden hun var 12 år.

— Dette kan jeg, sier hun og ler.

— Endelig jul!