Ingen steiner kom ut i veibanen da den første salven gikk av i Sandviken i dag.

Trafikken ble bare stoppet i fire og et halvt minutt.

— Dette er jeg veldig fornøyd med. Entreprenøren hadde gjort et grundig forarbeid for alle eventualiteter før første salve. Jeg er mer spent på senere salver, sier prosjektleder Marit Eidsnes Rogne i Statens vegvesen til bt.no på stedet.

Saktegående kø

Klokken 12.25 meldes det om saktegående køer i retning mot sentrum. Et felt er sperret av på grunn av etterarbeid.

Skal sprenge i fire uker

I dag startet arbeidet med å sprenge vekk deler av fjellsiden ved Sandviken bomstasjon.

Den første salven ble fyrt av like etter klokken 12.

— Vi kommer til å stenge sørgående felt på E39 inntil 15 minutt under sprengingen. Det vil kunne bli stengt to-tre ganger daglig i tidsrommet mellom klokken 1000 og 1400 på hverdager, seier Marit Eidsnes Rogne, prosjektleder i Statens vegvesen.

Sprengningsarbeidet vil pågå i rundt fire uker. Fartsgrensen vil også bli satt ned fra 60 til 40 km/t på den aktuelle strekningen frem til jul.

Stenger begge retninger

— De første dagene vil også nordgående felt bli stengt i korte perioder fordi sprengingsarbeidet pågår like ved munningen av Fløyfjellstunnelens nordgående løp.

I det aktuelle tidsrommet på dagen kjører rundt 5000 biler i det sørgående feltet.

— Dette er en av de mest trafikkerte veien vi har, og det er ingen omkjøringsmuligheter. Den eneste omkjøringen er via Arna og Nesttun, sier Eidsnes Rogne.

Derfor anbefaler hun å bruke buss i stedet for bil hvis du må passere i det aktuelle tidsrommet.

— I en buss kan du sitte i ro og mak, og det reduserer trafikken.

- Følger med

Prosjektlederen lover å følge med på køene som oppstår.

— Hvis det blir helt håpløst må vi vurdere om vi kan gjøre noe annerledes, som å bare sprenge én gang om dagen. Men vi har tenkt lenge på hvordan dette kan gjøres så knirkefritt so mulig.Hun tror veien vil være stengt i kortere perioder enn 15 minutter etter hvert som arbeiderne finner gode rutiner.

— Vi må jobbe effektivt, og stein stein må selvsagt ikke komme ut av "kontroll" i forbindelse med sprengingen. Sprengt stein i kjørebanen måtte vi ha ryddet unna og det har vi ikke tid til.

Varsler på SMS

Vegvesenet har opprettet en SMS-tjeneste i forbindelse med sprengingsarbeidet. Send kodeordet «Sandviken» til 1963, og du får et varsel 20 minutter før veien stenges. Dermed kan du utsette kjøreturen, eller ta veien om Nesttun når veien er stengt.

I løpet av åtte år er det registrert åtte ulykker i dette krysset. Sikkerheten blir trolig betraktelig bedre når bilistene som kjører inn på E39 får mulighet til å akselerere først. Tiltaket var planlagt utført allerede i 2003, men er stadig blitt utsatt.

— Det er viktig at trafikantene er oppmerksomme når de passerer anleggsområdet. Følg med på hva som skjer fremfor bilen og ikke inne på anleggsområdet, sier Eidsnes Rogne.

Får du problemer på grunn av stengingen?

SPRENGES: Statens vegvesen skal sprenge vekk fjellskjeringen som er markert på bildet.
STATENS VEGVESEN
NYE PLANER: Slik vil det se ut under og etter at anleggsarbeidet er ferdig. Klikk på bildet for å se en større versjon.
RAMBØLL