Mannen i 70-årene ble tatt for forsøk på sex-kjøp, men nekter å betale boten. Nå kan han bli den første i Norge som prøver en sak om sexkjøp for retten.

— Jeg var ikke ute etter sex. Ikke hadde jeg hatt penger til det, og dessuten var jeg på vei hjem, sier den pensjonerte hordalandsmannen.

Det var natt til 13. desember i fjor at politiet slo til mot ham. De mener han forsøkte å kjøpe sex fra en prostituert kvinne på en adresse i Strømgaten i Bergen, men at det ikke ble noe av på grunn av uenighet om prisen.

Ifølge politiet ble mannen og kvinnen fulgt av sivile spanere fra Strandgaten til Strømgaten. Der skal politiet ha ventet til mannen kom ut igjen fra adressen.

Mannen i 70-årene satt igjen med et forelegg på 13.000 kroner.

Les også: - Politiet har lagt listen for lavt, mener forsker.

- Fillesak

  • Det godtar jeg bestemt ikke, og det har jeg gitt beskjed om til politiet. Har de ikke viktigere ting å drive med enn å jakte på mulige horekunder? spør han.

— Med de små ressursene som politiet har, synes jeg det er synd at de bruker tid og penger på en sånn fillesak. Jeg trodde kanskje de hadde lagt hele saken til side, sier den mistenkte pensjonisten.

Men det har politiet ikke. Fordi mannen har nektet å betale, er saken nå brakt inn for retten i Bergen. Forelegget vil da gjelde som en tiltale.

Rettssaken er planlagt før sommeren, og vil trolig bli den første i sitt slag i landet. I flere lignende saker har de tiltalte vedtatt forelegget i siste liten.

— Jeg er ikke kjent med at det verserer lignende saker for norsk rett nå, sier politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt.

Han jobber som jurist i spesialgruppen «Exit», som blant annet driver med oppfølging av sex-kjøpsforbudet, og skal være aktor i rettssaken.

- Hva skal til for å få noen dømt for forsøk på sex-kjøp?

— Beviskravene er de samme som i andre straffesaker. I denne saken mener vi at mannen har overtrådt nedre grense for forsøk. Vi hadde ikke gått til retten uten å mene at vi har tilstrekkelig bevis, sier politiadvokaten.

- Staten får ingenting

Den mistenkte hordalandsmannen har i hvert fall ikke tenkt å gi seg. Tirsdag mottok han innkallingen til rettssak - sammen med en ny mulighet til å gjøre opp for seg ved å betale forelegget.

— At de nå går til retten, forandrer ikke noe for meg. Statskassen får ingenting av meg i denne saken, sier pensjonisten bestemt.

— Men jeg vil helst slippe å stille i en rettssak. Hvis jeg ikke stiller i retten, får jeg kanskje noen dager i fengsel? Det tar jeg gjerne.

- Tror du politiet kan bevise at du forsøkte å kjøpe sex, slik de hevder?

— De mener og tror at jeg er en horekunde, men hvordan skal de bevise det? Jeg mener å huske at jeg snakket med en prostituert kvinne denne kvelden, men det var bare prat og tull og tøys. Og bestemt ikke forhandlinger om pris.

Hordalandsmannen sier det jevnlig skjer at han blir «omringet» av prostituerte som vil ha ham med.

— Disse damene fyker vel på alle de treffer om kveldene. Hvem har ikke opplevd det i disse strøkene? Og at jeg snakker med dem, betyr jo ikke at jeg er interessert i å kjøpe tjenester.