Tidlig søndag ligger Torgallmenningen folketom og tåkelagt. Men inne i det hvite teltet er tre av nissens hjelpere i full aktivitet. Arkitekten bak pepperkakebyen, Kjersti Hjelmeland Brakstad, har nettopp tatt imot det aller første pepperkakehuset.

— Dette er et skikkelig solid byggverk, godt stekt - og med mye lim. Den spente familien sto klar for å levere huset allerede før vi åpnet dørene, sier Brakstad.

Jubileumsår

Pepperkakedronningen har vært med å designe kakelandskapet i 20 år. Over tusen byggverk skal plasseres tett i tett, fra vegg til tak. Og kreasjonene blir stadig mer originale.

— Vi har sett både karuseller, sykler og sjørøverskuter. I fjor bakte noen Neverland - med Michael Jackson på, sier hun.

Det er enda en stund til eventyrbyen åpner, men barnehager og familier over hele Vestlandet er i full sving med bakingen. Kreative barn og voksne kan levere inn pepperkakehus hele denne uken. Årets kulisser står klare, med snødekte fjell på rekke og rad.

— I år er landskapet laget slik at folk går gjennom en kløft før pepperkakebyen åpner seg opp. Det skal være som å gå igjennom en eventyrverden, sier Brakstad.

Kilovis med deig

Arkitektene bak huset er Bente Soltveit og barna Noah (8), Leah (4), og Mathea (1,5). Fotballhuset ble laget etter kompromissmetoden.

— Noen ville lage hus, mens Noah ville lage fotballbane. Så da ble det et hus med fotballbane på taket, sier Soltveit.

Husbyggerne laget skisser i papir før de klippet ut mønsteret til huset. Nesten tre kilo med deig gikk med, og minstejenten Mathea bidro med pyntingen.

— Ingenting knuste, og det var ingen som brant seg - alt gikk etter planen. Men Leah ville heller spise huset selv, ler mamma.

Etter at huset var levert inn, fikk barna pepperkakemedaljer og diplom.

— Nå må nesten bake et til å ha hjemme også, sier hun.

Baker du til pepperkakebyen i år? Hvorfor?