• Det var ingen som våget å si nei til Elisabeth Armand, spøker Jo Gjerstad. 31 tekster om like mange bergenske barndommer ligger snart klare til å trykkes mellom to permer.

Tradisjonen tro vil det ligge en ny bergensbok klar i hyllene i god tid før jul. Denne gang om bergenske barndommer.

— Dette er spennende! Boken inneholder barne- og ungdomshistorier fra hele byen og alle samfunnslag, sier Elisabeth Armand. Hun tok initiativ til å samle ferske tekster etter inspirasjon fra Bergens Tidendes strøkserie for halvannet år siden.

— Menneskene står i fokus i boken. Vi som er så hauggamle må jo skrive historie, nå som alt er forandret, sier den initiativrike 79-åringen.

Armand er gledelig overrasket over at ingen av bergenserne på ønskelisten hennes sa nei.

— Det er ingen som tør å si nei til Elisabeth, ler Jo Gjerstad, en av dem. Han skal også tråkle sammen boken layoutmessig.

Bygdelov og neseblod

Helst skulle alle bidragsyterne være over femti år, men Pia Ibsen med sine førtiseks ble likevel med på bergenslasset.

— Det er femti år mellom henne og eldstemann, Lilly Dahl, sier Armand stolt. Her er et utdrag fra Ibsens beretning:

«Jeg bodde på Bønes før Bønes ble tusen hus tett i tett. Mange av naboguttene snakket strilemål, mens vi snakket finbergensk. Selv om vi knapt hadde råd til det daglige, så fikk jeg fiolin og ble med i det nyopprettede Bønes skoles strykeorkester. Av sted med fiolinkassen om ettermiddagen, samme lange turen, ned alle bakkene, busstur og opp på skolen igjen. Det er pissevær. Jeg går med fiolinkassen og er utrolig lykkelig og stolt for jeg har fått ny pepitarutet regncape. En gjeng med unger kommer mot meg på veien, - husker ikke om det var gutter eller jenter. Vet bare at jeg blir ertet. Antakelig for capen. Eller er det fiolinen eller er det noe med familien min? Det ender i slåsskamp og neseblod, mitt vel å merke, nedover den nye regncapen. Etter dette gikk glansen av capen, og jeg hadde fått en lekse i bygdeloven».

Dønn ærlige forfattere

— Forfatterne har vært dønn ærlige, det er det som er så gøy, sier Jo Gjerstad.

Han gir smakebiter fra boken, om Kjell Stormoen, for eksempel, som kom på barnehjem men ble kidnappet av bestemoren og bodde hos henne siden. Eller alle sykdommene til Stig Holmås (som er forundret over at han i det hele tatt overlevde barndommen).

— Holmås er bare kjempemorsom. Jeg drømmer om å ha en cd med hans stemme inni boken, sier Armand.

Hva boken skal hete, er ennå uklart. Kanskje blir det «Barndom i Bergen», kanskje blir det «Der bodde vi». Det som er sikkert, er at boken kommer ut på Sigma forlag, er klar i september, blir på omtrent 250 sider, og at det blir mange bilder i den - fra bergenske gater.

Pengestøtte fra Sparebank1 er det også blitt, 100.000 kroner med følgende skryt: Dette er et nyskapende og spennende prosjekt, en gave til alle bergensere.

Vi gleder oss!

BARNDOMMER FRA HELE BY'N: Elisabeth Armand (t.v.) har utfordret en rekke bergensere til å skrive om sine barne- og ungdomsår. Tekstene samler hun i bokform, og resultatet kommer til høsten. - Det blir jo nesten litt sånn Big Brother, ler Armand. Pia Ibsen er en av bidragsyterne.
FOTO: TOR HØVIK