Tysdag kveld var alt klart for at cruiseskipet "Hebridean Princess", med 49 passasjerar, skulle kunne ankra opp på Nattrutekaien på Leirvik. Slik gjekk det ikkje.– Me hadde på plass alt som skulle til for å ta i mot skipet. Me hadde skaffa ISPS-sikring, og skulle setja opp eit mobilt gjerde på Nattrutekaien, fortel hamnesjef i Stord Hamnestell, Arvid Sandnes.

Dei fekk telefon frå cruiseskipet etter at alt var gjort klart, då hadde dei ombestemt seg.

Debatt: Fyrste skipet avlyste, er ikkje Stord attraktive nok?

Store utgifter

– Kvifor kom ikkje skipet til Leirvik?

– Det var ein feil i den opphavlege seglingsplanen, difor ankra skipet opp ein annan stad. Det var planlagt at ein skulle ha overnatting på Leirvik, men sidan det ikkje var fastsett eit program, vart det ikkje noko av. Det skulle heller ikkje koma på passasjer på Leirvik, forklarar manager i Ships Agency, Nicolai Skogland.

Sjølv om skipet ikkje kom til kai hadde ikkje Hamnestellet store utgifter på den planlagde mottakinga.

– Det er klart det er eit veldig apparat som skal til for å ta i mot slike skip. Me hadde allereie Securitas inne som skulle ha ansvar for tryggleiken, fortel han.

Ingen besøk i år

Til no i år har det ikkje vore cruisebesøk til Leirvik. Men Sandnes ser ikkje bort ifrå at det vert nokon fleire no som godkjenninga er på plass.

– Me har fått på plass sertifikatet så no er alt klart for å ta imot fleire skip. Me jobbar på i kommunen for å få fleire skip til Leirvik. Me får berre stå på, me har i alle fall alle fasilitetane på plass, seier Sandnes.

Dersom det kjem skip til kai, vert det positivt for både Hamnestellet og reiselivet.

– "Hebridean Princess" er ikkje nokon stor båt, berre vel 70 meter. Det hadde vore kjekt å fått inn fleire slike småskip. Då kunne me fått prøvd ut rutinane våre. Me har vore gjennom dette før, men då kunne me fått trent oss litt på å handtere passasjerar, seier Hamnesjefen

"Hebridean Princess" er no på veg til Bergen, men skal til Rosendal fredag. Sju cruiseskip har vitja Rosendal til no i år, og no ventar dei på fem til.

Les meir her:

Ryk og reis

Kjem til kai i juli

Cruisebåten avlyste

Rå luksus

"Hebridean Princess" svikta Leirvik, men kjem til Rosendal i morgon. Arkivfoto