ANNE MYKLEBUST ODLAND

På betonggulvet i et av Hansas gamle lagerlokaler i Kalfaret står flere tusen vinflasker tappet med norsk eplesider. Siderentusiast Njål Vindenes strekker seg etter en flaske og spretter korken. I et år har han tilbrakt all fritid i den underjordiske fjellhallen i de gamle Hansa-lokalene, og endelig kan han servere sitt produkt for norske forbrukere; Håndlaget eplesider uten konserveringsmiddel eller kunstige tilsetningsstoffer. Oppskriften stammer fra Lars Erik ter Jungs far og gjærkulturen kan spores hundre år tilbake i tid.

— Jeg er like spent hver gang jeg åpner en flaske. Eplesideren er jo et håndlaget naturprodukt, så visse variasjoner kan det være fra flaske til flaske.

Njål smaker, nikker og smiler fornøyd.

— Jo, denne var god. Den har en blanding av friskhet og fyldighet. Eplesmaken er kraftig og med et anslag bitterhet. Og så er den lett musserende, sier han fornøyd.

Fruktig og festlig

Familien Vindenes har investert i eplepresser, tappemaskin, filter, pumpe, etiketteringsmaskin. Alt maskinell, unntatt melketankene fra Tine Meieri og ti tonn epler fra Kvam Fruktlager, er kjøpt utenlands.

— Det var umulig å få tak i utstyr her hjemme. Jeg vet ikke hvorfor ingen andre har slått seg på siderproduksjon for polet. Norge har utrolig gode epler. Det er en ressurs som ikke blir utnyttet skikkelig, mener Njål Vindenes - den første i Norge til å selge sider gjennom polet. Flasken kan kjøpes til 205 kroner.

«Krunesider» er ment å være en Festdrikk. Vindenes selv mener den lett vil slå de franske og engelske siderne i smak.

— De syrlige norske eplene gjør at eplesideren får en egen friskhet. Jeg tilsetter dessuten sukker under gjæringsprosessen. Det er med på å utvikle eplesmaken. Alkoholprosenten er dessuten høyere enn i sideren fra Devonshire og Normandie.

Dugnadsarbeid

— Satser du på at dette er starten på et norsk sidereventyr?

— Jeg håper det går bra. Jeg lever i alle fall av å være entusiast, sier Njål.

Tilbakemeldingene er veldig gode. Flere restauranter i byen er entusiastiske og vil servere sideren. Denne uken er Njål i full sving med markedsføring, og den første flasken er allerede solgt. På Notodden.

— Det kjennes godt. Det er en herlig følelse å se alle flaskene her på gulvet.

Det eneste som gjenstår for årgang 2003 er å etikettere flaskene. Til det får Njål hjelp av frivillige entusiaster.

— Det har vært dugnadsarbeid her i fjellhallen i et år. Musikerkolleger, familie og siderentusiaster har hjulpet til med å bære eplekasser, presse epler, tappe, korke, og etikettere, sier Njål takknemlig.

— Så vanker det vel litt smaksprøver på noen hver?

— Det blir en god del smaking, ja, sier Njål Vindenes.

EGET SELSKAP: I femten år har Njål Vindenes lagt eplesider i kjelleren sin. Da sideren ble bedre og bedre, ble han satt på tanken om å ta produksjonen ut av hjemmet. Nå har han startet aksjeselskap med tilhold i Hansas gamle lokaler i Kalfaret.<br/>Foto: JAN M. LILLEBØ