Bergen Offentlige Bibliotek har nå tatt sosiale medier og deling på alvor, og gått nye digitale veier.

Det har som det første biblioteket i Norge og et av de første i Europa lagt ut bildesamlinger tilgjengelig for alle oss på bildesamfunnnet flickr.com.

Veldig enkelt

Nettredaktør Sverre Helge Bolstad og konsulent Håvard Legreid ved Bergen Offentlige Bibliotek er ansvarlig for nytenkingen. Det har lagt ut en mer «rockete» versjon av Grieg, som er tilgjengelig for fans over hele verden.

— Det viktigste er å få materiale tilgjengelig for nettbrukerne, samtidig som vi kommer i kontakt og får feedback fra dem, som igjen vil berike vår katalog, sier Bolstad.

— Valget falt på flickr.com, som er enkelt og inuitivt å bruke, samtidig som alle brukere kan kommentere bildene og laste dem ned. Men hvis bildene skal brukes noen andre plasser, så er det viktig at brukeren referer til oss, forklarer Bolstad.

Siden lanseringen i desember har biblioteket fått nesten 30.000 klikk på bildene som er lagt ut.

Flere bilder kommer

Nå er det foreløpig superstjernene Ole Bull og Edvard Grieg og noen postkort fra Bergen som ligger ute, men Bergen Offentlige Bibliotek har planer om å utvide tilbudet.

— Bilder vi jobber med nå er eldre foto av gater, bygninger og steder i Bergen, i tillegg kommer bilder fra kongebesøket i Bergen 1906 og Bergensutstillingen i 1910, forteller Bolstad.

Utgangspunktet for bildene som kommer ut på nettet fremover er bildesamlingen til Lokalhistorisk avdeling.

Nye nettsider

Bergen Offentlige Bibliotek får også nye nettsider om noen måneder, med fokus på sosiale medier.

— De nye nettsidene vil være integrert med sosiale media som Flickr , Twitter , Facebook , Delicious , Origo, og i tillegg med Librarything som er eit globalt nettsamfunn for bokelskere, forteller Bolstad med en viss entusiasme.

Først i Norge

— Dette går også hånd i hånd med hovedlinjene - og lov om folkebibliotek - for de offentlige bibliotekene, nemlig å dele informasjon og bilder med folket, forteller biblioketssjef Trine Kolderup Flaten.Flaten understreker imidlertidig at bildene som blir lagt ut er bilder som er allerede er falt i det fri eller frigitt, og dermed kan gjøres tilgjengelig for nettbrukere.

— Svært få bibliotek i Europa har gjort dette, men «The Library of Congress» i USA har gjort dette med stor suksess, forteller Flaten videre.