Av Rune Solheim og Kristine Gabrielsen

Små sprekker i skydekket er det eneste vi kan klamre oss til. Meteorologisk institutts markedsavdeling melder så om solid bedring i uke 29 og 30.

Vervarslinga på Vestlandet melder bare været en uke frem i tid. Og det ser slett ikke bra ut:

— En lang rekke med lavtrykk er på vei fra Færøyene og inn mot Lofoten. Vi ligger på undersiden av det lavtrykket og det er der fuktigheten befinner seg, sier meteorolog Steinar Skare ved Vêrvarslinga på Vestlandet.

Han sier at en fuktig og grå værtype kommer til å dominere Hordaland og Sogn og Fjordane i hele neste uke. Vind blir det også, fra sørvest, opp til liten kuling i styrke. Temperaturen vil holde seg på 14-18 grader. Nedbøren kommer til å veksle mellom regn og regnbyer.

— Ikke en liten solperiode innimellom en gang?

— Nei, det må i så fall bli små sprekker i skydekket, sier Skare.

- Gjør ikke så mye

Men på Bryggen en lørdag ettermiddag er feriefolket fremdeles væroptimister. Kjæresteparet Terje Fjeldsgård Andersen og Marte Teie Hellum nyter sol og iskrem på bryggekanten.

— Jeg kan aldri tro at det blir dårlig vær. Se bare hvordan det er i dag, sier Fjeldsgård Andersen og ser opp mot himmelen.

— Og om regnværet skulle komme, gjør ikke det ikke så mye. Vi skal på hytten og fiske, og det sies jo at fisken biter best i regnvær, legger Teie Hellum til.

Bedring i sikte

Men det er bedring i sikte. Markedsavdelingen til Meteorologisk institutt gir en tre ukers «værtrend». Her heter det:

— Høytrykket som etter hvert legger seg over Sør-Skandinavia mot helgen uke 28 ser ut til å bli liggende inn i uke 29. Dermed ventes fremdeles tørt vær i Sør-Norge og det meste av Sverige, med forholdsvis høye temperaturer.

Lavtrykkene vil bli tvunget inn i en bane som går fra Island og nordøstover mot Svalbard eller Barentshavet. Værtypen som dominerer i uke 29 fortsetter inn i uke 30, men etter hvert trekker høytrykket seg gradvis sørvestover. Lavtrykkene følger etter og kommer etter hvert til å gå inn mot Midt-Norge. Nedbørsanomalien strekker seg lenger sørover, og bare lengst sør i Norge, og i Sverige ventes det nå å være tørrere enn normalt. Det blir gradvis kjøligere i sør, men temperaturene holder seg litt over det normale i Sør-Skandinavia.

Lillebø, Jan M.