Ved 03-tiden natt til 14. januar 2011 hørte beboere i Kringsjåveien 30 på Laksevåg roping fra bakplassen. De ringte politiet. Da de kom, fant de 55-åringen hardt skadd.

Han ble operert på Haukeland sykehus samme natt. Han hadde flere brudd i hjerneskallen, brudd i øyehulen, skade på synsnerven og brudd i venstre hånd.

Selv husker han ikke hvordan han ble skadet.

— Jeg har blitt blind på ett øye, og korttidsminnet er borte, sier mannen til bt.no.

Bjørn-Ole Dahl var tiltalt for å ha banket 55-åringen. Aktor la ned påstand om fengsel i fire år og tre måneder. Dahl ble frifunnet. Forsvarer Linda Ellefsen Eide i advokatfirmaet Elden kritiserer etterforskningen.

Jeg har medfølelse med ham, men jeg hadde ingenting med dette å gjøre

Bjørn Ole Dahl

— Politiet foretok ikke tekniske undersøkelser i denne saken. Hadde de gjort det, ville Dahl kunne ha vært sjekket ut av saken, mener hun.

Først ni måneder etterpå var de der og tok bilder, opplyser advokaten.

Eli Valheim var aktor i saken. Valheim bekrefter at politiet ikke undersøkte bakplassen etter at han var funnet. Hun vet ikke hvorfor det ikke ble gjort. Etterforskeren som hadde saken ønsker ikke å uttale seg.

Blind på ett øye

I den frifinnende dommen er det poengtert at politiet ikke foretok åstedsgransking som kunne gitt flere svar i saken.

Den skadde 55-åringen er også opprørt.

— Jeg har mistet troen på domstolene og politiet. Politiet har ikke gjort skikkelige undersøkelser på stedet, sier han.

— Derfor håper min klient at dommen ankes. Uansett kommer han til å kreve erstatning, og der er beviskravene ikke så store som de er i en straffesak, sier bistandsadvokat Stig Nilsen.

Spørsmålet er om det var Dahl som slo eller sparket ham, slik politiet og statsadvokaten mener, eller om mannen ble skadd fordi han falt ned i asfalten bak blokken.

55-åringen mener selv det siste er utenkelig.

— Det siste jeg husker, er at han var etter meg da jeg snudde meg. Alle kan se at skadene jeg fikk, ikke kommer fra et fall. Dessuten har jeg bodd syv-åtte år i båt, og har god balanse. Tinningen var slått inn, sier mannen.

Han sier han lå en måned på sykehus, og deretter var en måned på rehabilitering.

- Mange har vendt meg ryggen

— Jeg har medfølelse med ham, men jeg hadde ingenting med dette å gjøre, sier Bjørn Ole Dahl, som ble pågrepet av politiet samme natten.

— Jeg har hele tiden visst at jeg ikke skadet ham, og det har vært grusomt å bli beskyldt for dette. Jeg takker min forsvarer for at jeg ikke ble dømt, men jeg er ikke lenger i stand til å jobbe. Denne saken har vært en så stor belastning at jeg tør ikke lenger gå alene på butikken uten beroligende medisin. Jeg er blitt en zombie, sier 46-åringen.

Han står frem fordi han vil at folk skal vite at han nå er frifunnet.

— Mange har vendt meg ryggen etter at jeg ble tiltalt. Det har vært grusomt, sier han.

- Jeg var aldri der

For å komme til bakplassen, skal man i utgangspunktet gå ut via en kjellerdør, men ifølge beboerne er den alltid låst med nøkkel fra innsiden, og dørene i blokken var låst denne natten.

En annen mulighet er at 55-åringen har kommet over et gjerde fra bakplassen i nummer 28. Det er to meter høyt og bakplassen i nummer 28 ligger cirka to meter høyere enn bakplassen i nummer 30.

Klatrer man over gjerdet fra nummer 28, risikerer man altså å falle 4-4,5 meter ned på plassen i nummer 30. Det er også mulig å ta seg ned fra en inngjerdet skråning ovenfor, men også da er stor fare for å falle.

— Jeg var aldri bak blokken, og jeg kan umulig ha kastet ham over det høye gjerdet, sier Dahl, som ikke hadde blodspor på klærne sine da han ble tatt av politiet samme natt.

Kranglet

Det som er sikkert, er at Dahl var sammen med mannen før han ble funnet, i en leilighet i Bakken, som ligger i nærheten av Kringsjåveien 30.

Til stede var også en kvinne, som kjente begge. De hadde drukket, og utpå natten begynte Dahl og den andre å krangle. 55-åringen forlot stedet.

I retten opplyste Dahl at han ble han slått ned utenfor leiligheten av den andre og løp etter ham innover Kringsjåveien i retning sentrum. 55-åringen sier at han ikke slo ned Dahl, men at han ble forfulgt av ham og forsøkte å komme seg bort fra stedet.

Ved 02.30-tiden ringte kvinnen politiet og meldte om slåssing i Kringsjåveien. I retten fortalte hun at da Dahl kom tilbake, sa han at «han lå der borte» eller at han var «skambanket».

Bergen tingrett mener det i utgangspunktet er mye som tilsier at Dahl påførte mannen skader. Likevel ble han altså frifunnet.

- Ingen spor i snøen

Advokatfullmektig Linda Ellefsen Eide mener at Dahl aldri burde ha vært tiltalt for vold mot 55-åringen.

FRIFUNNET: Bjørn-Ole Dahl takker sin forsvarer Linda Ellefsen Eide for at han ikke er dømt for volden. - Det har vært grusomt å bli beskyldt for dette, sier han.
ØRJAN DEISZ

— Det var ingen tekniske bevis som knyttet Dahl til en voldshandling, og det var ingen vitner som så ham slå eller sparke fornærmede. Den skadde var blodig, mens det var ikke blod på Dahl da han ble pågrepet av politiet senere på natten. Han var ren i tøyet. Politiet har vært ensidig og etterforsket kun med det for øye å knytte Dahl til en voldsgjerning. De har ikke gjort nok for å belyse hans uskyld, sier Ellefsen Eide.

— Det var dessuten snø da dette skjedde, og på bakplassen var det kun spor etter den skadde mannen, opplyste de som fant ham i retten.

To medisinsk sakkyndige har uttalt seg i saken. Ifølge dommen kan det ikke utelukkes at skadene kan ha kommet som følge av et fall. Retten oppfatter dessuten de sakkyndige slik at skadene var for alvorlige til at han kunne klare å ta seg inn på bakplassen etter at han var skadet.

— Jeg er selvfølgelig glad for at jeg ble frifunnet, men livet mitt er ikke det det en gang var. Jeg er avhengig av medisiner, sier Dahl.