Søndag kveld : Familien Minzalji trener på treningssenteret på Midtun der eldstesønn Nachat (18) jobber. Så tikker en tekstmelding fra en nabo inn på telefonen til 18-åringen: «Huset deres på Kjenndalstoppen brenner».

Nachat, mor Cecilie, far Bassam og lillebror Emin (8) haster hjem. Der er det full fyr i den andre delen av tomannsboligen familien bor i. Til sammen kommer elleve brannbiler med 18 brannfolk til stedet.

Ubeboelig

Naboens del av huset blir totalskadd, men brannvesenet klarer å holde flammene nesten helt unna familien Minzaljis halvdel. Når brannen er slokket en time etter den første meldingen til brannvesenet, er hjemmet deres gjennom 13 år likevel ubeboelig med store røyk— og vannskader.

Mandag formiddag: Familien er tilbake ved branntomten. Glade for at de selv er uskadde, og for at katten kom seg ut da det begynte å brenne, men knuste over å ha mistet nok en bolig.

Nylig ble nemlig også leiligheten deres i far Bassams hjemby Damaskus i Syria bombet.

Leiligheten kjøpte han for 20 år siden, fire år etter at han kom til Norge, og året før han giftet seg med bergenske Cecilie. Han jobber som sosionom, mens hun er spesialpedagog.

— Vi har brukt den i ferier. Vi hadde sist tenkt å reise ned i høstferien for to år siden, men måtte avlyse på grunn av krigen, sier Minzalji.

I samme leilighetskompleks bodde også hans to brødre med familier.

— De ble begge fengslet og torturert i Damaskus. Nå er de flyktninger i Tyrkia, sier familiefaren.

- Orker ikke mer

Foreløpig er ikke familien helt sikre på hvor de skal gjøre av seg den nærmeste tiden. Natten etter brannen fikk de bo hos en nabo.

— Det har vært veldig mye nå. Vi orker nesten ikke mer, sier Minzalji.

Heller ikke hos naboen i den totalskadde delen av bygningen var det folk hjemme da brannen startet.

— Vi fikk tiidlig melding om at det ikke var folk i huset, sier vakthavende sjef Kristian Nordanger.

Meldingen om brannen kom klokken 18.11, da en nabo ringte brannvesenet og fortalte at det kom røyk ut av huset.

— Tre minutter senere meldte samme mann at det nå kom flammer ut av huset. Klokken 18.24 ble det meldt at huset var overtent, sier Fossedal.

Rundt klokken 19.10 ble det meldt at brannen var under kontroll. Brannvesenet drev etterslukking på stedet helt frem til mandag morgen.

SØRGER: Etter at familiens ferieleilighet i Damaskus ble bombet, var brannen i hjemmet et nytt slag for Bassam og Cecilie Minzalji.
Marita Aarekol