Bla i skrekkbildene øverst!

BIR, som har ansvaret for avfallshåndteringen til 340.000 innbyggere i ni vestlandskommuner, har ikke lenger et returpunkt for glass og metall i Løbergsveien i Bergen.

For halvannen måned siden la de rett og slett punktet på grunn av forsøpling og dumping av privat avfall.

— Det var senger, sekker, matavfall med mer - rett ved siden av kirkegården. Det tok seg bare ikke ut, sier kommunikasjonsrådgiver Tina Skudal.Flere punkter

, spesielt i Statsminister Michelsens vei på Paradis og ved kjøpesenteret Øyrane Torg i Arna.

— Det er et dilemma at når vi rydder, lærer folk at det bare er å hive fra seg. Det innebærer store kostnader. Vi kan ikke transportere møbler og EE-avfall på glass- og metallbilen. Dette er urettferdig at enkelte utnytter ordningen og lemper utgiftene over på oss andre, sier Skudal.

LES OGSÅ:

Ble overrasket

BIR satte ut skilt om at punktet i Løbergsveien var fjernet og ryddet der i fire uker før de fjernet skiltet. Men da kontrollørene kom tilbake nylig, fikk de seg en overraskelse.

Enkelte utnytter ordningen og lemper utgiftene over på oss andre

Tina Skudal i BIR

Siden det står Fretex— og UFF-containere på stedet, har forsøplingen fortsatt med uforminsket styrke.

Fretex har overtatt ansvaret for opprydningen, noe de strengt tatt ikke er forpliktet til.

— Vi gjør det av god vilje. Vi er jo nødt til det. Men det koster penger og vi vurderer forløpende om vi skal stenge, sier produksjonsleder Inge-Olav Fonn i Fretex i Hordaland.

- BIR har jo gitt opp?

- Vi er nær å gjøre det samme.

SALIG BLANDING: Servicemedarbeider Linda Johannessen I BIR måtte fredag rydde bort kontorpulter, skapdører, stoler og bossekker fra returpunktet i Søre Skogvei nær Bergen sentrum.
EIRIK BREKKE

Fonn sier at Løbergsveien skiller seg ut selv om det kan være ille andre steder også. Han tror ikke folk vet at de gjør noe galt.— De tror gjerne det er en oppsamlingsplass, sier Fonn.

Presset inn mikrobølgeovn

For to år siden ga BIR opp et punkt som lå på en sidevei ved kjøpesenteret Oasen i Fyllingsdalen. De beskrev det som et deponi.

Et annet sted fant BIR en mikrobølgeovn som var presset gjennom sprekken på et returpunkt.

— Det er utrolig mye kreative mennesker der ute, men dette overgår jo de fysiske lovene, sa driftsleder Trond Atle Paulsen den gang.

For ordens skyld: Det er kan kastes papir, papp og drikkekartonger i papirkonteineren. Ingenting annet.

Diskuter saken under:

MANGE KLAGER: BIR har fått 99 meldinger om problemer ved returpunktet på Øyrane Torg i Arna. Nå vurderer de å legge ned punktet.
BIR