I en pressekonferanse i Sandvikskirken i ettermiddag presenterte Ragnar Waagbø en felles erklæring om Gullfjellsulykken, der to unge menn mistet livet i et turløp.

I erklæringen sier arrangementskomiteen at løpet skulle vært avlyst i 2004. Komiteen beklager flere forhold rundt ulykken og måten de pårørende ble fulgt opp.

Arrangøren tok initiativet

Erklæringen er et resultat av fire meklingsmøter i Sandvikskirken og uttallige telefoner og e-poster. Initiativet til meklingen kom fra Lars Henrik Tveit, leder av arrangementskomiteen til turløpet Styrkeprøven Rett Vest.

— Vi fikk signal om at de pårørende ikke hadde vært fulgt opp slik de burde. Det handlet om slike ting som å komme de etterlatte i møte, for eksempel ved å sende en hilsen til jul og på ettårsdagen for dødsulykken, sier Tveit.

Arrangementskomiteen koblet inn Waagbø, som er seniorprest i Bjørgvin bispedømme.

Brev med invitasjon til mekling ble sendt de etterlatte i fjor høst. Men først i januar startet samtalene.

— Brevet ble liggende i mange dager før vi maktet å åpne det. Tiden etter ulykken har vært fryktelig vanskelig og alt som hadde med ulykken å gjøre ekstremt følelsesladd, forteller Roald J. Bratland, far til Eirik Bratland.

Familien til Henning Madsen fra Sandnes har vært involvert via telefon og e-post.

- Ikke enkelt

Waagbø har meklet mye i sin prestetjeneste. Men et slikt oppdrag har han aldri hatt tidligere.

— Det har ikke vært helt enkelt. Samtidig mener jeg at denne typen mekling skulle vært brukt langt mer i samfunnet, i stedet for å kjøre saker i rettssystemet.

— Hva har denne meklingen betydd for dere pårørende?

— Det føles godt å være omforent om de faktiske forhold. Nå finnes det en grunn for at guttene døde. Det var en flomstor elv og visse ting som skulle vært vurdert annerledes, sier Bratland.

FORENTE PARTENE: Ragnar Waagbø ledet samtalene mellom Roald J. Bratland, som mistet en sønn i et turløp, og Lars Henrik Tveit i arrangementskomiteen. I går la de frem en felles erklæring.
Amundsen, Paul S.
Dykkere og froskemenn bistod i redningsaksjonen i 2004, da Eirik Bratland og Henning Madsen mistet livet i Marskilfossen.