Natt til 1. april 2006, kommer en da 20 år gammel kvinne i drosje til sentralvakten på Bergen sentrum politistasjon. Hun kommer for å levere en anmeldelse for voldsbruk, og historien hun skal fortelle er ganske spesiell.

I dag startet rettssaken mot en av mennene hun anmeldte. Den 26 år gamle mannen er tiltalt for å ha mishandlet henne, holdt henne fanget i leiligheten de to bodde i og å ha forsøkt å tvinge henne til å ta livet av seg. I tillegg er han tiltalt for flere narkotikaforbrytelser, tyveri og mishandling, trusler og frihetsberøvelse av en annen mann.

Slo med balltre

I Bergen tingrett erkjente mannen straffskyld i å ha slått kvinnen med balltre, og å ha forsøkt å tvinge henne til å drepe seg. Påtalemyndigheten, som i stor grad bygger på kvinnens forklaring, mener det dreier seg om atskillig mer vold.

Episoden startet da den 26 år gamle mannen kommer hjem fra byen sammen med en kamerat og en mann de har truffet samme kveld. De kommer hjem til leiligheten 26-åringen deler med den da 20 år gamle kvinnen. De skal ikke ha vært kjærester.

– Det oppstår en krangel mellom meg og hun, fordi det er forsvunnet penger fra en krukke, forklarte 26-åringen i retten.

De to skal ha kranglet i rundt fire timer på mannens soverom, med hans kamerat som tilhører da han griper balltreet.

— Beklaget

– Hun erkjente å ha tatt penger, og etter at vi hadde kranglet noen timer, slår jeg henne med et balltre på knærne, sa mannen i retten.

Han sa også at han ikke kan huske å ha sparket henne, men ikke utelukker at det kan ha skjedd.

– Etter at jeg har slått og vi har kranglet, går hun inn på soverommet sitt. Jeg går etter og beklager. Jeg er skikkelig nedfor for det som er skjedd, sa 26-åringen.

Så finner han en kniv.

– Jeg tror hun sitter oppå meg, men er ikke sikker. Hun holder kniven og jeg holder hendene hennes. Jeg sier at jeg ikke har lyst til å leve, sa den tiltalte.

Forsøkte å få kniven i magen

Han forsøkte så å få henne til å stikke kniven i magen på seg.

– Hun strittet imot og det ender med at hun treffer meg på armen, sa 26-åringen.

Mannen skal ha fått et risp etter dette, men var fortsatt fast bestemt på å få kvinnen til å ta livet av seg.

– Jeg angrer utrolig på det som er skjedd og fester et belte rundt halsen og ber henne stramme til, noe hun gjør. Jeg sier til henne at hun skal stramme hardere, så besvimer jeg, sa 26-åringen.

Da han våknet opp var kvinnen forsvunnet. Han meldte seg senere for politiet selv.

Pågrepet med to ladde våpen

Mannen er også tiltalt for å ha stukket kvinnen med kniv. Det erkjenner han ikke straffskyld for, men sa i retten at det kunne ha skjedd under basketaket med kniven.

26-åringen er også tiltalt for å ha holdt fanget og mishandlet en mann natt til 8. april i fjor. Han skal da blant annet ha stukket et skarpladd våpen i munnen på mannen og truet med å drepe ham. Den tiltalte erkjente å ha slått mannen med flat hånd en gang, men erkjente ikke straffskyld for resten.

Da mannen ble pågrepet for dette forholdet 26. april i fjor, satt han på to ulovlige skytevåpen.

– Tiltalte ble funnet sittende i en stol. Under sine føtter hadde han to skarpladde pistoler. Når politiet kommer opplyser han om det, og det er for så vidt ikke noe ytterligere dramatikk rundt det, sa aktor Magne Kvamme Sylta i retten.

Det er avsatt fire dager til saken i Bergen tingrett.

KREVER ERSTATNING: Kvinnens bistandsadvokat Beate Hamre, krever 300.000 kroner, blant annet for tapt arbeidsinntekt, på vegne av den 22 år gamle kvinnen.
SILJE KATRINE ROBINSON